Pregled bibliografske jedinice broj: 290007
Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana
Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana // Mljekarstvo : proizvodnja, proucavanje i tehnologija mlijeka i mlijecnih proizvoda, 56 (2006), 3; 285-298 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 290007 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana
(Effect of fertilization on yields and fodder value of winter pea cv. Maksimirski ozimi in wheat cv. Sana mixture)
Autori
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Redžepović, Sulejman ; Svečnjak, Zlatko ; Blažinkov, Mihaela ; Kaučić, Dražen
Izvornik
Mljekarstvo : proizvodnja, proucavanje i tehnologija mlijeka i mlijecnih proizvoda (0026-704X) 56
(2006), 3;
285-298
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; suha tvar kvržica; prinos suhe tvari; krmna vrijednost
(inoculated of winter pea seeds; nitrogen top-dressing; nodule dry matter weight; dry matter yield; fodder value)
Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. - 2001. g.) utvrđivan je utjecaj djelotvornosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na masu suhe tvari kvržica na korijenu graška, te prinos suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveća masu suhe tvari kvržica na korijenu graška utvrđena je na bakteriziranoj varijanti 2(0, 710 g/varijanti). Ukupni prinosi suhe tvari smjese iznosili su od 8, 64 t ha-1 (kontrola) do 10, 98 t ha-1 (bakterizacija). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 942 kg ha-1 (kontrola) do 1 510 kg ha-1 (bakterizacija), a pšenice od 450 kg ha-1 (kontrola) do 813 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 1 392 kg ha-1 (kontrola) do 2 140 kg ha-1 (bakterizacija).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178036
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Darko Uher
(autor)
Sulejman Redžepović
(autor)
Zvonimir Štafa
(autor)
Dražen Kaučić
(autor)
Zlatko Svečnjak
(autor)
Mihaela Blažinkov
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Agricola
- CAB Abstracts
- Food Science & Technology ABS
- Agris