Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 290007

Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana


Uher, Darko; Štafa, Zvonimir; Redžepović, Sulejman; Svečnjak, Zlatko; Blažinkov, Mihaela; Kaučić, Dražen
Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana // Mljekarstvo : proizvodnja, proucavanje i tehnologija mlijeka i mlijecnih proizvoda, 56 (2006), 3; 285-298 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 290007 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana
(Effect of fertilization on yields and fodder value of winter pea cv. Maksimirski ozimi in wheat cv. Sana mixture)

Autori
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Redžepović, Sulejman ; Svečnjak, Zlatko ; Blažinkov, Mihaela ; Kaučić, Dražen

Izvornik
Mljekarstvo : proizvodnja, proucavanje i tehnologija mlijeka i mlijecnih proizvoda (0026-704X) 56 (2006), 3; 285-298

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; suha tvar kvržica; prinos suhe tvari; krmna vrijednost
(inoculated of winter pea seeds; nitrogen top-dressing; nodule dry matter weight; dry matter yield; fodder value)

Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. - 2001. g.) utvrđivan je utjecaj djelotvornosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na masu suhe tvari kvržica na korijenu graška, te prinos suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveća masu suhe tvari kvržica na korijenu graška utvrđena je na bakteriziranoj varijanti 2(0, 710 g/varijanti). Ukupni prinosi suhe tvari smjese iznosili su od 8, 64 t ha-1 (kontrola) do 10, 98 t ha-1 (bakterizacija). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 942 kg ha-1 (kontrola) do 1 510 kg ha-1 (bakterizacija), a pšenice od 450 kg ha-1 (kontrola) do 813 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 1 392 kg ha-1 (kontrola) do 2 140 kg ha-1 (bakterizacija).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178036

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Uher, Darko; Štafa, Zvonimir; Redžepović, Sulejman; Svečnjak, Zlatko; Blažinkov, Mihaela; Kaučić, Dražen
Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana // Mljekarstvo : proizvodnja, proucavanje i tehnologija mlijeka i mlijecnih proizvoda, 56 (2006), 3; 285-298 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Uher, D., Štafa, Z., Redžepović, S., Svečnjak, Z., Blažinkov, M. & Kaučić, D. (2006) Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana. Mljekarstvo : proizvodnja, proucavanje i tehnologija mlijeka i mlijecnih proizvoda, 56 (3), 285-298.
@article{article, author = {Uher, Darko and \v{S}tafa, Zvonimir and Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman and Sve\v{c}njak, Zlatko and Bla\v{z}inkov, Mihaela and Kau\v{c}i\'{c}, Dra\v{z}en}, year = {2006}, pages = {285-298}, keywords = {bakterizacija sjemena ozimog gra\v{s}ka, prihrana du\v{s}ikom, suha tvar kvr\v{z}ica, prinos suhe tvari, krmna vrijednost}, journal = {Mljekarstvo : proizvodnja, proucavanje i tehnologija mlijeka i mlijecnih proizvoda}, volume = {56}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog gra\v{s}ka cv. Maksimirski ozimi u smjesi s p\v{s}enicom cv. Sana}, keyword = {bakterizacija sjemena ozimog gra\v{s}ka, prihrana du\v{s}ikom, suha tvar kvr\v{z}ica, prinos suhe tvari, krmna vrijednost} }
@article{article, author = {Uher, Darko and \v{S}tafa, Zvonimir and Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman and Sve\v{c}njak, Zlatko and Bla\v{z}inkov, Mihaela and Kau\v{c}i\'{c}, Dra\v{z}en}, year = {2006}, pages = {285-298}, keywords = {inoculated of winter pea seeds, nitrogen top-dressing, nodule dry matter weight, dry matter yield, fodder value}, journal = {Mljekarstvo : proizvodnja, proucavanje i tehnologija mlijeka i mlijecnih proizvoda}, volume = {56}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Effect of fertilization on yields and fodder value of winter pea cv. Maksimirski ozimi in wheat cv. Sana mixture}, keyword = {inoculated of winter pea seeds, nitrogen top-dressing, nodule dry matter weight, dry matter yield, fodder value} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Agricola
  • CAB Abstracts
  • Food Science & Technology ABS
  • Agris





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font