Pregled bibliografske jedinice broj: 288788
Prehrana i Psoriasis vulgaris
Prehrana i Psoriasis vulgaris // Zbornik sažetaka 3. Hrvatski kongres prehrambeni tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Karlović, Damir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Savez društava za unapređenje prehrane, Hrvatsko društvo za biotehnologiju, Znanstveni savjet za poljoprivredu i šumarstvo HAZU, 1998. str. 185-186 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 288788 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana i Psoriasis vulgaris
(Nutrition and Psoriasis vulgaris)
Autori
Adam Perl, Marija ; Druško, Vladimira ; Lukić, Marko ; Perl, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 3. Hrvatski kongres prehrambeni tehnologa, biotehnologa i nutricionista
/ Karlović, Damir - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Savez društava za unapređenje prehrane, Hrvatsko društvo za biotehnologiju, Znanstveni savjet za poljoprivredu i šumarstvo HAZU, 1998, 185-186
Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
dijetalna prehrana; psoriasis vulgaris; bolesnik; kožna promjena
(diet; Psoriasis vulgaris; patient; skin lesion)
Sažetak
Cilj ispitivanja bio je utvrditi da li prehrana kao vanjski provocirajući čimbenik utječe na tijek liječenja psorijaze. Ispitivanje koje je provedeno na Odjelu za kožne i spolne bolesti, te Odjela za prehranu KBO obuhvatilo je 52 bolesnika starosti 40-65 godina, koji boluju više od deset godina od ove bolesti. 26 bolesnika (14 muškaraca i 12 žena) uz liječenje lokalnom terapijom, bilo je podvrgnuto dijetalnoj prehrani tijekom 14 dana. Dijeta se sastojala u smanjenom unosu masti (EMBED Equation.2 Đ=14, 7 g/dan) i bjelančevina, naročito životinjskog podrijetla (EMBED Equation.2 Đ=10, 6 g/dan), pa je stoga bio smanjen i ukupni dnevni energetski unos (EMBED Equation.2 Đ=855 kcal), . Usporedba je vršen s drugom skupinom bolesnika koja je liječena lokalnom terapijom uz standardnu prehranu. Rezultati krvnih pretraga (triacilgliceroli, kolesterol, HDL i LDL) pokazali su da nakon provedene dijetoterapije postoji statistički značajna razlika u kliničkoj slici poboljšanja kožnih promjena s obzirom na smanjenje vrijednosti triacilglicerola, kolesterola i LDL. Kod bolesnika tretiranih samo lokalnom terapijom ove razlike nisu bile statistički značajne, a klinička slika je pokazala sporiju regresiju.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Klinički bolnički centar Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek
Profili:
Marko Lukić
(autor)