Pregled bibliografske jedinice broj: 288578
Proizvodnja i potrošnja proteina u svijetu i Hrvatskoj
Proizvodnja i potrošnja proteina u svijetu i Hrvatskoj // Proteini u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Biđin Zdenko ; Oberiter, Vlado (ur.).
Zagreb: Durieux, 1999. str. 17-25
CROSBI ID: 288578 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i potrošnja proteina u svijetu i Hrvatskoj
(The production and consumption of proteins in the world and Croatia)
Autori
Kovačić, Luka ; Senta, Ankica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Proteini u prehrani i dijetetici
Urednik/ci
Živković, Roko ; Biđin Zdenko ; Oberiter, Vlado
Izdavač
Durieux
Grad
Zagreb
Godina
1999
Raspon stranica
17-25
ISBN
953-96682-8-X
Ključne riječi
proizvodnja bjelančevina, potrošnja bjelančevina životinjskog porijekla, biljne bjelančevine, mlijeko, jaja, meso, riba, žitarice
(production of proteins, consumption of animal proteins, vegetable proteins, milk, meat, fish, cereales)
Sažetak
Proizvodnja bjelančevina( u 1000 tona) u svijetu prikazana je jedino preko mesa i žitarica, dok je potrošnja bjelančevina životinjskog podrijetla iskazana u količini (kg/ stanovnik na godinu) mesa i ribe, te mlijeka i jaja. Potrošnja biljnih bjelančevina u pojedinim zemljama iskazana je u žitaricama, povrću i voću. Raspravlja se o dnevnim potrebama, kao i o odnosu biljnih i životinjsskih bjelančevina. Može se zaključiti da bi u svijetu trebalo pojačati napore za povećanjem potrošnje bjelančevina životinjskog podrijekla u nerazvijenim, a smanjiti potrošnju istih u razvijenim zemljama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb