Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 288403

Poboljšanje kvalitete maslinovog ulja s područja Zadarske županije kao rezultat edukacije maslinara i uljara


Matek Sarić, Marijana; Vujičić Anita; Petričić, Nikolina; Grzunov Judita, Ivić, Ivan
Poboljšanje kvalitete maslinovog ulja s područja Zadarske županije kao rezultat edukacije maslinara i uljara // 31. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u praksi / Saša Haberle (ur.).
Zagreb, 2006. str. 207-208 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 288403 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Poboljšanje kvalitete maslinovog ulja s područja Zadarske županije kao rezultat edukacije maslinara i uljara
(TheImprovement of Olive Oil Quality as a Result of Olive Oil Producers Education in Zadar County)

Autori
Matek Sarić, Marijana ; Vujičić Anita ; Petričić, Nikolina ; Grzunov Judita, Ivić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
31. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u praksi / Saša Haberle - Zagreb, 2006, 207-208

Skup
31. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u praksi

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 10.05.2006. - 12.05.2006

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
maslinovo ulje; slobodne masne kiseline; peroksidni broj; senzorska ispitivanja; edukacija maslinara i uljara
(olive oil; free fatty acids; peroxide value; sensory evaluation; education of olive oil producers)

Sažetak
Maslinovo ulje zauzima posebno statusno mjesto među ostalim uljima i namirnicama. U Zadarskoj županiji masline su se brale, čuvale i prerađivale uglavnom na tradicionalan način. Konzumenti ulja davali su „ prednost ili su imali sklonost“ uljima tradicionalnog okusa i mirisa bez obzira što se tu najčešće radilo o uljima sa 2, 5 do 3, 3 % kiselosti. Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije i Zavod za javno zdravstvo Zadar (ZZJZ Zadar) odigrali su značajnu ulogu proteklih godina u promjeni tradicionalnih stavova. Osmu godinu zaredom Udruga organizira „ Dan masline“ . Dan maslina obilježava se prigodnim predavanjima i prezentacijom rezultata analiza ulja zainteresiranih uljara, provedenih u ZZJZ Zadar. Ulja se analiziraju na kemijske parametre: slobodne masne kiseline kao % oleinske (SMK) i peroksidni broj kao mmol O2/kg (PB) te se ocjenjuju prema čl. 9. Pravilnika o temeljnim zahtjevima za ulja od ploda i komine masline (NN 35/99). Iz godine u godinu uočen je porast udjela djevičanskih maslinovih ulja-ekstra i pojačan interes uljara za provjeru kvalitete vlastitog ulja. U 2005/06. od ukupno pristiglih 186 uzoraka ispitanih na SMK i PB, izdvojeno je 16 najboljih uzoraka te ocijenjeno senzorski. U 4 uzorka uočeni su defekti. Preostalih 12 rangirano je prema bodovima senzorskog ocjenjivanja.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Matek Sarić, Marijana; Vujičić Anita; Petričić, Nikolina; Grzunov Judita, Ivić, Ivan
Poboljšanje kvalitete maslinovog ulja s područja Zadarske županije kao rezultat edukacije maslinara i uljara // 31. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u praksi / Saša Haberle (ur.).
Zagreb, 2006. str. 207-208 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Matek Sarić, M., Vujičić Anita, Petričić, N. & Grzunov Judita, Ivić, Ivan (2006) Poboljšanje kvalitete maslinovog ulja s područja Zadarske županije kao rezultat edukacije maslinara i uljara. U: Saša Haberle (ur.)31. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u praksi.
@article{article, author = {Matek Sari\'{c}, Marijana and Petri\v{c}i\'{c}, Nikolina}, year = {2006}, pages = {207-208}, keywords = {maslinovo ulje, slobodne masne kiseline, peroksidni broj, senzorska ispitivanja, edukacija maslinara i uljara}, title = {Pobolj\v{s}anje kvalitete maslinovog ulja s podru\v{c}ja Zadarske \v{z}upanije kao rezultat edukacije maslinara i uljara}, keyword = {maslinovo ulje, slobodne masne kiseline, peroksidni broj, senzorska ispitivanja, edukacija maslinara i uljara}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matek Sari\'{c}, Marijana and Petri\v{c}i\'{c}, Nikolina}, year = {2006}, pages = {207-208}, keywords = {olive oil, free fatty acids, peroxide value, sensory evaluation, education of olive oil producers}, title = {TheImprovement of Olive Oil Quality as a Result of Olive Oil Producers Education in Zadar County}, keyword = {olive oil, free fatty acids, peroxide value, sensory evaluation, education of olive oil producers}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font