Pregled bibliografske jedinice broj: 288403
Poboljšanje kvalitete maslinovog ulja s područja Zadarske županije kao rezultat edukacije maslinara i uljara
Poboljšanje kvalitete maslinovog ulja s područja Zadarske županije kao rezultat edukacije maslinara i uljara // 31. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u praksi / Saša Haberle (ur.).
Zagreb, 2006. str. 207-208 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 288403 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poboljšanje kvalitete maslinovog ulja s područja Zadarske županije kao rezultat edukacije maslinara i uljara
(TheImprovement of Olive Oil Quality as a Result of Olive Oil Producers Education in Zadar County)
Autori
Matek Sarić, Marijana ; Vujičić Anita ; Petričić, Nikolina ; Grzunov Judita, Ivić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
31. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u praksi
/ Saša Haberle - Zagreb, 2006, 207-208
Skup
31. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u praksi
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 10.05.2006. - 12.05.2006
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
maslinovo ulje; slobodne masne kiseline; peroksidni broj; senzorska ispitivanja; edukacija maslinara i uljara
(olive oil; free fatty acids; peroxide value; sensory evaluation; education of olive oil producers)
Sažetak
Maslinovo ulje zauzima posebno statusno mjesto među ostalim uljima i namirnicama. U Zadarskoj županiji masline su se brale, čuvale i prerađivale uglavnom na tradicionalan način. Konzumenti ulja davali su „ prednost ili su imali sklonost“ uljima tradicionalnog okusa i mirisa bez obzira što se tu najčešće radilo o uljima sa 2, 5 do 3, 3 % kiselosti. Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije i Zavod za javno zdravstvo Zadar (ZZJZ Zadar) odigrali su značajnu ulogu proteklih godina u promjeni tradicionalnih stavova. Osmu godinu zaredom Udruga organizira „ Dan masline“ . Dan maslina obilježava se prigodnim predavanjima i prezentacijom rezultata analiza ulja zainteresiranih uljara, provedenih u ZZJZ Zadar. Ulja se analiziraju na kemijske parametre: slobodne masne kiseline kao % oleinske (SMK) i peroksidni broj kao mmol O2/kg (PB) te se ocjenjuju prema čl. 9. Pravilnika o temeljnim zahtjevima za ulja od ploda i komine masline (NN 35/99). Iz godine u godinu uočen je porast udjela djevičanskih maslinovih ulja-ekstra i pojačan interes uljara za provjeru kvalitete vlastitog ulja. U 2005/06. od ukupno pristiglih 186 uzoraka ispitanih na SMK i PB, izdvojeno je 16 najboljih uzoraka te ocijenjeno senzorski. U 4 uzorka uočeni su defekti. Preostalih 12 rangirano je prema bodovima senzorskog ocjenjivanja.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita