Pregled bibliografske jedinice broj: 288153
Dijetoterapija kod bolesti krvnih žila
Dijetoterapija kod bolesti krvnih žila // Zbornik radova III i IV stručnog sastanka sekcije internističkih sestara regije Osijek / Čandrlić, Ivica (ur.).
Osijek: Sekcija internističkih sestara regije Osijek, 1982. str. 49-51 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 288153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dijetoterapija kod bolesti krvnih žila
(Dietheraphy in blood vessels disease)
Autori
Lukić, Marko ; Košćak, Stana ; Ažić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova III i IV stručnog sastanka sekcije internističkih sestara regije Osijek
/ Čandrlić, Ivica - Osijek : Sekcija internističkih sestara regije Osijek, 1982, 49-51
Skup
III Stručni sastanak sekcije internističkih sestara regije Osijek
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 03.1981
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ateroskleroza; hiperlipidemija; dijetoterapija
(atherosclerosis; hiperlipidemia; theraphy diet)
Sažetak
Prehrana bogata mastima (svinjska mast, goveđi i ovčji loj, vrhnje) uzrokuju povećanu koncentraciju lipida u krvi, i dovodi do nastanka ateroskleroze. Također, dokazano je da suvišno unošenje šećera i škrobnih tvari (kruh, riža, tijesto, krumpir) uzrokuje povećanje masnih supstanci u krvi i dovodi do nastanka i brzog razvoja bolesti. Komplikacija, što ih uzrokuje ateroskleroza, ishemična su oboljenja srca, arterijska hipertonija, cerebralna tromboza. Stoga određeni način prehrane može sprječiti pojavu i brz razvoj ateroskleroze, što znači da odgovarajućom prehranom možemo preventivno djelovati u cilju spriječavanja, nastajanja i razvoja bolesti. Dana se smatra da kod dijete treba izbjegavati masti životinjskog porijekla i šećere, a radi prevencije ateroskleroze. Na primjenu dijete s malo masnoće utjecalo je nekoliko studija, koje su privukle pažnju na važnost kemijskih, metaboličkih i dijetnih čimbenika u razvoju i napretku ateroskleroze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Osijek,
Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb
Profili:
Marko Lukić
(autor)