Pregled bibliografske jedinice broj: 288149
Utjecaj prehrane na patogenezu gastroezofagusne refluksne bolesti i adenokarcinoma jednjaka
Utjecaj prehrane na patogenezu gastroezofagusne refluksne bolesti i adenokarcinoma jednjaka // Book of Abstracts 2nd Central European Meeting 5th Croatian Congress of Food Technologists, Biotehnologists and Nutritionist Society / Karlović, Damir (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za prehrambenu tenologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 2004. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 288149 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prehrane na patogenezu gastroezofagusne refluksne bolesti i adenokarcinoma jednjaka
(Influence of nutrition on pathogenesis of gastroesophageal rephlux disease and adenocarcinoma oesophagus)
Autori
Lukić, Marko ; Včev, Aleksandar ; Cetina, Neda ; Pirički, Željko ; Adam Perl, Marija ; Kuti, Jadranka ; Lukić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts 2nd Central European Meeting 5th Croatian Congress of Food Technologists, Biotehnologists and Nutritionist Society
/ Karlović, Damir - Zagreb : Hrvatsko društvo za prehrambenu tenologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 2004
Skup
2nd Central European Meeting 5th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutricionists
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 17.10.2004. - 20.10.2004
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
antioksidacijski vitamini; adenokarcinom ezofagusa; dijetetički upitnik; gastroezofagusna refluksna bolest
(antioxidant vitamins; adenocarcinoma oesophagus; dietary questionnaire; gastroesophageal refluks disease)
Sažetak
Dijetetičko istraživanje, provedeno dijeteičkim upitnikom, ukazuje na prisutnost značajnih pokazatelja nepravilne prehrane koji su mogli djelovati na patogenezu gastroezofagusne refluksne bolesti i adenokarcinoma jednjaka. Bolesnici sa Barettovim jednjakom i adenokarcinomom jednjaka uglavnom konzumiraju hranu brzo (70-85%), preferiraju jako vruće ili hladnu hranu (80-90%) te jako začinjenu hranu (60-75%), dimljenu hranu (55-75%) te konzumiraju alkoholna pića (70-75%)i crnu kavu (100%) i pušači su (80-90%).
Izvorni jezik
Engleski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek
Profili:
Neda Majetić-Cetina
(autor)
Aleksandar Včev
(autor)
Marija Adam-Perl
(autor)
Marko Lukić
(autor)