Pregled bibliografske jedinice broj: 288025
Kvaliteta življenja dijabetičkih bolesnika zavisno o prehrani
Kvaliteta življenja dijabetičkih bolesnika zavisno o prehrani // Knjiga sažetaka / Butula Ivan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000. str. 96-97 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 288025 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta življenja dijabetičkih bolesnika zavisno o prehrani
(The role of nutritin in the quality of life of diabetics)
Autori
Adam Perl, Marija ; Perl, Antonija ; Lukić, Marko ; Kuti, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Knjiga sažetaka
/ Butula Ivan - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000, 96-97
Skup
10 Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 08.06.2000. - 09.06.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrana; šećerna bolest; dijetoterapija
(nutrition; diabetic disease; diet therapy)
Sažetak
Današnji stavovi o prehrani bolesnika oboljeli od šećerne bolesti promjenili su se u odnosu na još ne tako davnu prošlost, kad je uzimanje hrane bogate ugljikohidratima bilo strogo ograničeno. Trenutno preporučeni omjeri za pojedine nutrientesu slijedeći: od ukupnog dnevnog energetskog unosa 50-60% treba da otpada na ugljikohidrate, 15-20% na bjelančevine, dok bi masti trebale pokriti 25-30%. Zbog nužnosti održavanja stalne razine glukoze u krvi, u uzimanju obroka postoje točno određena pravila, a to su: redovitost obroka, sastav hrane i broj dnevno potrebnih kalorija. Dijabetičkim bolesnicima se preporuča individualno prilagođenu dijetu, s obzirom na tip dijabetesa, spol, dob, stanje uhranjenosti, radno vrijeme, tjelesnu aktivnost, primanje terapije i izražene komplikacije dijabetesa.
Izvorni jezik
Hrvatski