Pregled bibliografske jedinice broj: 287895
Hranidba svinja u tovu
Hranidba svinja u tovu, 2002., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 287895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidba svinja u tovu
(The foddering of the stalled pigs)
Autori
Filipović, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.05
Godina
2002
Stranica
60
Mentor
Mas, Nora
Ključne riječi
svinja; hranidba; krmiva; tov
(pig; fedding; forage; fodder)
Sažetak
Zbog specifične građe i funkcije svog probavnog sustava, svinje najbolje iskorištavaju koncentrirana krmiva, pa se hranidba svinja mora bazirati upravo na tim krmivima. Za tov svinja iskorištavamo razdoblje najintenzivnijeg rasta mlade životinje, kada je sposobnost organizma za tvorbu mišićnog tkiva najveća, a deponiranje masti najmanje. Kapacitet za rast najbolje se može iskoristiti ako se svinje u prvoj polovini tova hrene po volji. Da bismo ograničili prirast masnog tkiva, preporučljivo je svinje u drugoj polovini tova hraniti količinski ograničenim obrocima. Hranidbene potrebe ovise o veličini i sastavu prirasta tjelesne mase, koji se mijenja sa starošću životinje. Radi jednostavnosti, potrebe na pojedinim hranjivim tvarima iskazuju se njihovim količinskim udjelom u hrani. Pri sastavljanju obroka za svinje u tovu, osobitu pažnju valja posvetiti količini i biološkoj vrijednosti bjelančevina, osobito sadržaju limitirajućih esencijalnih aminokiselina. U uvjetima intenzivnog tova, hranidba svinja bazira se na kompletnim krmnim smjesama, koje svojim uravnoteženim sastavom osiguravaju podmirenje potreba životinja na svim hranjivim i biološki djelatnim tvarima, te tako omogućuju visoku razinu proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb