Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 287874

Hranidba krava i prehrambena kvaliteta mlijeka


Marenjak, Terezija Silvija
Hranidba krava i prehrambena kvaliteta mlijeka // Mljekarski list, 1 (2007), 8-9 (podatak o recenziji nije dostupan, osvrt, stručni)


CROSBI ID: 287874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidba krava i prehrambena kvaliteta mlijeka
(Cows nutrition and nutritional quality of milk)

Autori
Marenjak, Terezija Silvija

Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 1 (2007); 8-9

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, osvrt, stručni

Ključne riječi
hranidba; kvaliteta mlijeka; sastojci; zdravlje
(nutrition; milk quality; componets; health)

Sažetak
Hranidba krava je jedan od dominantnih činitelja u proizvodnji kvalitetnog mlijeka. Unazad gotovo trideset godina, stručnjaci i znanstvenici u suradnji sa stočarima pokušavali su mijenjati sastav kravljeg mlijeka jednostavnim i relativno brzim putem – putem određene strategije hranidbe krava. Pri tome su se, upravo zbog najvećih mogućnosti promjena, najviše posvetili mogućnostima izmjene udjela mliječne masti, što se u poslijednje vrijeme svelo na mijenjanje sadržaja osnovnih sastojaka mliječne masti, a to su masne kiseline. Masne kiseline koje ulaze u sastav mliječne masti vrlu su djelotvorne tvari pa ih se i često naziva « biološki aktivnim» , jer u organizmu ljudi i životinja mogu ispoljiti niz učinaka. Jedna od njih je i konjugirana linolna kiselina ili kako se skraćeno zove CLA. Pored masnih kiselina, u mlijeku se nalaze i druge tvari koje ulaze u sastav sirutke ili su sastojci mliječnih bjelančevina za koje se zna ili se još uvijek istražuju terapijski učinci za pojedina bolesna stanja. Postavlja se pitanje: Ima li hrvatski stočar mogućnosti proizvesti visoko kvalitetno mlijeko bogato nutraceuticima, na svojim farmama, a Hrvatska plasirati prepoznatljive mliječne proizvode na europskom tržištu? Zasigurno je odgovor potvrdan. Uz zajedničke napore stočara i stručnjaka na terenu, mliječnih industrija i akademske zajednice, ali i neminovne potpore državnih tijela mogu se očekivati vrhunski rezultati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Poljičak Milas, Nina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Terezija Silvija Marenjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marenjak, Terezija Silvija
Hranidba krava i prehrambena kvaliteta mlijeka // Mljekarski list, 1 (2007), 8-9 (podatak o recenziji nije dostupan, osvrt, stručni)
Marenjak, T. (2007) Hranidba krava i prehrambena kvaliteta mlijeka. Mljekarski list, 1, 8-9.
@article{article, author = {Marenjak, Terezija Silvija}, year = {2007}, pages = {8-9}, keywords = {hranidba, kvaliteta mlijeka, sastojci, zdravlje}, journal = {Mljekarski list}, volume = {1}, issn = {0351-9104}, title = {Hranidba krava i prehrambena kvaliteta mlijeka}, keyword = {hranidba, kvaliteta mlijeka, sastojci, zdravlje} }
@article{article, author = {Marenjak, Terezija Silvija}, year = {2007}, pages = {8-9}, keywords = {nutrition, milk quality, componets, health}, journal = {Mljekarski list}, volume = {1}, issn = {0351-9104}, title = {Cows nutrition and nutritional quality of milk}, keyword = {nutrition, milk quality, componets, health} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font