Pregled bibliografske jedinice broj: 287496
Prehrana i ulkusna bolest
Prehrana i ulkusna bolest. Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1996 (udžbenik)
CROSBI ID: 287496 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana i ulkusna bolest
(Nutrition and Ulcer Disease)
Autori
Lukić, Marko ; Včev, Aleksandar
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, udžbenik, ostalo
Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
1996
Stranica
53
ISBN
953-96025-3-X
Ključne riječi
prehrana; ulkusna bolest; dijetoterapija
(nutrition; ulcer disease; diet therapy)
Sažetak
Od davnine su ljudi znali da pravilnom prehranom mogu izliječiti različite bolesti, ili ublažiti njihove posljedice. Zbog toga propise o pravilnoj prehrani bolesnika kao i razvitak spoznaje o dijetnoj prehrani možemo pratiti kroz stoljeća. Današnja moderna znanost raspolaže brojnin znanstvenim dokazima o načinu i važnosti utjecaja dijetne prehrane na tijek bolesti. Priručnik je prvenstveno namjenjen bolesnicima koji imaju ulkusnu bolest kao i za one koji imaju predispoziciju da je dobiju. U njemu će bolesnici naći općenito o anatomiji i fiziologiji želuca i dvanaesnika, etiopatogenezi ulkusne bolesti, dijagnostici i medikamentnoj terapiji u ulkusnoj bolesti. Temeljito i opširno opisuje osnovna načela ulkusne dijete, utjecaj hrane na fiziologiju probave, energetske i nutritivne vrijednosti namirnica, način pripremanja hrane za ulkusne bolesnike. Zatim čimbenici koji negativno utječu na ulkusnu bolest, te preporučene namirnice, u dijetoterapiji ulkusne bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija