Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 28652

UTJECAJ KLIMATSKIH UVIJETA UZGOJA PŠENICE U FAZI NALIJEVANJA ZRNA NA KAKVOCU PŠENICE I REOLOŠKA SVOJSTVA TIJESTA


Nevistić, Ante; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Čota, Augustin
UTJECAJ KLIMATSKIH UVIJETA UZGOJA PŠENICE U FAZI NALIJEVANJA ZRNA NA KAKVOCU PŠENICE I REOLOŠKA SVOJSTVA TIJESTA // Zbornik sažetaka "Brašno-Kurh '97" / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Opatija: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 28652 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ KLIMATSKIH UVIJETA UZGOJA PŠENICE U FAZI NALIJEVANJA ZRNA NA KAKVOCU PŠENICE I REOLOŠKA SVOJSTVA TIJESTA
(Influence of Climate Conditions during Wheat Fulling on Wheat Quality and Rheological Dough Quality)

Autori
Nevistić, Ante ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Čota, Augustin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka "Brašno-Kurh '97" / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Opatija : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997

Skup
1. hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.11.1997. - 15.11.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
klimatski uvjeti; kakvoća pšenice; reološka svojstva tijesta
(climate conditions; wheat quality; rheological dfough quality)

Sažetak
Mnogobrojna ispitivanja su pokazala da je klima jedan od vaznih cinioca koji utjecu na kemijski sastav i kakvocu pšenice. Stoga je dobro znati kako se mijenja kakvoca zrna pšenice pod utjecajem ekoloških, a posebno klimatskih uvijeta. Tijekom razvoja zrna kod pšenice se odvijaju znacajne morfološke, biološke i druge promjene. Klimatski uvijeti (kolicina oborina i temperatura) tijekom nalijevanja pšenice u velikoj mjeri utjecu na kakvocu. Ispitivanja su provedena s deset sorti pšenica proizvedenih na makro pokusima PIK-a Đakovo kroz dvije vegetacijske godine 1993/94, 1994/95. Tijekom vegetacijskih godina prati se razvoj pšenice i utjecaj kolicine oborina i temperatura u fazama rasta pšenice. U svim uzorcima odredeni su slijedeci pokazatelji kakvoce: maseni udio vode, proteina, vlaznog glutena, sedimentacijska vrijednost, hektolitarska i apsolutna masa, te prinos. Reološka ispitivanja tijesta provedena su Brabenderovim farinografom i ekstenzografom. Na osnovi dobivenih rezultata za vegetacijske godine 93/94 i 94/95 moze se utvrditi da s povecanjem kolicine oborina i nizim temperaturama u fazi nalijevanja zrna opada maseni udio proteina, vlaznog glutena, sedimentacijaska vrijednost, a raste prinos, hektolitarska i apsolutna masa. Rezultati ispitivanja su pokazali da veci maseni udio proteina odnosno vlaznog glutena ne prati bolju kakvocu brašna, vec se u obzir mora uzeti i kakvoca vlaznog glutena. S povecanjem masenog udjela vlaznog glutena u pšenicnom brašnu raste moc upijanja vode, vrijeme razvoja, rastezljivost i energija rastezanja dok se omekšanje tijesta smanjuje. Dobiveni rezultati idu u prilog tvrdnji da se analizom klimatskih uvijeta u fazi nalijevanja zrna moze pretpostaviti kakva ce se kakvoca pšenice dobiti, što je vrlo znacajno za mlinsku i pekarsku industriju.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nevistić, Ante; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Čota, Augustin
UTJECAJ KLIMATSKIH UVIJETA UZGOJA PŠENICE U FAZI NALIJEVANJA ZRNA NA KAKVOCU PŠENICE I REOLOŠKA SVOJSTVA TIJESTA // Zbornik sažetaka "Brašno-Kurh '97" / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Opatija: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Nevistić, A., Ugarčić-Hardi, Ž. & Čota, A. (1997) UTJECAJ KLIMATSKIH UVIJETA UZGOJA PŠENICE U FAZI NALIJEVANJA ZRNA NA KAKVOCU PŠENICE I REOLOŠKA SVOJSTVA TIJESTA. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Zbornik sažetaka "Brašno-Kurh '97".
@article{article, author = {Nevisti\'{c}, Ante and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and \v{C}ota, Augustin}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {1997}, pages = {10}, keywords = {klimatski uvjeti, kakvo\'{c}a p\v{s}enice, reolo\v{s}ka svojstva tijesta}, title = {UTJECAJ KLIMATSKIH UVIJETA UZGOJA P\v{S}ENICE U FAZI NALIJEVANJA ZRNA NA KAKVOCU P\v{S}ENICE I REOLO\v{S}KA SVOJSTVA TIJESTA}, keyword = {klimatski uvjeti, kakvo\'{c}a p\v{s}enice, reolo\v{s}ka svojstva tijesta}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Nevisti\'{c}, Ante and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and \v{C}ota, Augustin}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {1997}, pages = {10}, keywords = {climate conditions, wheat quality, rheological dfough quality}, title = {Influence of Climate Conditions during Wheat Fulling on Wheat Quality and Rheological Dough Quality}, keyword = {climate conditions, wheat quality, rheological dfough quality}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font