Pregled bibliografske jedinice broj: 28652
UTJECAJ KLIMATSKIH UVIJETA UZGOJA PŠENICE U FAZI NALIJEVANJA ZRNA NA KAKVOCU PŠENICE I REOLOŠKA SVOJSTVA TIJESTA
UTJECAJ KLIMATSKIH UVIJETA UZGOJA PŠENICE U FAZI NALIJEVANJA ZRNA NA KAKVOCU PŠENICE I REOLOŠKA SVOJSTVA TIJESTA // Zbornik sažetaka "Brašno-Kurh '97" / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Opatija: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 28652 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ KLIMATSKIH UVIJETA UZGOJA PŠENICE U FAZI NALIJEVANJA ZRNA NA KAKVOCU PŠENICE I REOLOŠKA SVOJSTVA TIJESTA
(Influence of Climate Conditions during Wheat Fulling on Wheat Quality and Rheological Dough Quality)
Autori
Nevistić, Ante ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Čota, Augustin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka "Brašno-Kurh '97"
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Opatija : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997
Skup
1. hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.11.1997. - 15.11.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
klimatski uvjeti; kakvoća pšenice; reološka svojstva tijesta
(climate conditions; wheat quality; rheological dfough quality)
Sažetak
Mnogobrojna ispitivanja su pokazala da je klima jedan od vaznih cinioca koji utjecu na kemijski sastav i kakvocu pšenice. Stoga je dobro znati kako se mijenja kakvoca zrna pšenice pod utjecajem ekoloških, a posebno klimatskih uvijeta. Tijekom razvoja zrna kod pšenice se odvijaju znacajne morfološke, biološke i druge promjene. Klimatski uvijeti (kolicina oborina i temperatura) tijekom nalijevanja pšenice u velikoj mjeri utjecu na kakvocu.
Ispitivanja su provedena s deset sorti pšenica proizvedenih na makro pokusima PIK-a Đakovo kroz dvije vegetacijske godine 1993/94, 1994/95. Tijekom vegetacijskih godina prati se razvoj pšenice i utjecaj kolicine oborina i temperatura u fazama rasta pšenice.
U svim uzorcima odredeni su slijedeci pokazatelji kakvoce: maseni udio vode, proteina, vlaznog glutena, sedimentacijska vrijednost, hektolitarska i apsolutna masa, te prinos.
Reološka ispitivanja tijesta provedena su Brabenderovim farinografom i ekstenzografom.
Na osnovi dobivenih rezultata za vegetacijske godine 93/94 i 94/95 moze se utvrditi da s povecanjem kolicine oborina i nizim temperaturama u fazi nalijevanja zrna opada maseni udio proteina, vlaznog glutena, sedimentacijaska vrijednost, a raste prinos, hektolitarska i apsolutna masa. Rezultati ispitivanja su pokazali da veci maseni udio proteina odnosno vlaznog glutena ne prati bolju kakvocu brašna, vec se u obzir mora uzeti i kakvoca vlaznog glutena.
S povecanjem masenog udjela vlaznog glutena u pšenicnom brašnu raste moc upijanja vode, vrijeme razvoja, rastezljivost i energija rastezanja dok se omekšanje tijesta smanjuje.
Dobiveni rezultati idu u prilog tvrdnji da se analizom klimatskih uvijeta u fazi nalijevanja zrna moze pretpostaviti kakva ce se kakvoca pšenice dobiti, što je vrlo znacajno za mlinsku i pekarsku industriju.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)