Pregled bibliografske jedinice broj: 2864
Prikaz disertacije "Analitička karakterizacija maslinovog ulja triju autohtonih i jedne introducirane sorte maslina s područja Pule"
Prikaz disertacije "Analitička karakterizacija maslinovog ulja triju autohtonih i jedne introducirane sorte maslina s područja Pule" // Seljačka obiteljska gospodarstva u Istri (1. godina) / Šehanović, Jusuf (ur.).
Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, 1997. str. 146-149
CROSBI ID: 2864 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prikaz disertacije "Analitička karakterizacija maslinovog ulja triju autohtonih i jedne introducirane sorte maslina s područja Pule"
Autori
Koprivnjak, Olivera
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Seljačka obiteljska gospodarstva u Istri (1. godina)
Urednik/ci
Šehanović, Jusuf
Izdavač
Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Grad
Poreč
Godina
1997
Raspon stranica
146-149
ISBN
953-97050-1-0
Ključne riječi
Istra, prirodno maslinovo ulje, oznaka podrijetla, analitička karakterizacija
(Istria, virgin olive oil, denomination of origin, analytical characterisation)
Sažetak
Odabir teme disertacije motiviran je s nekoliko tendencija u proizvodnji i razvoju prehrambenih proizvoda koji se, naročito u ovom desetljeću, sve naglašenije javljaju u europskim zemljama.
Sve veća pozornost potrošača prema prehrambenim proizvodima koji su zaštićeni garancijom kakvoće i podrijetla, otvorila je nove proizvodne mogućnosti na užim područjima koja se po svojim prirodnim i ljudskim čimbenicima mogu smatrati visoko specifičnima. Zakonodavstvo Europske unije (EU) prihvatilo je ove smjernice u razvoju poljoprivrede te novijim pravilnicima i zakonima na izravan način podržava i štiti oznake podrijetla prehrambenih proizvoda.
Iznova probuđena svijest o vrijednosti maslinovog ulja ekstra kakvoće sa stajališta ljudske prehrane, kao i ponovno oživljavanje maslinarstva u Istri posljednjih dvadesetak godina, odredili su predmet istraživanja, to jest - prirodno maslinovo ulje proizvedeno na području Istre.
U radu su tijekom tri uzastopne godine proučene tri autohtone sorte sa šireg istarskog područja: Buža, Bjelica i Karbonera, te sorta Leccino kao introducirana talijanska sorta. Primjenom kemijskih postupaka predviđenih zakonodavstvom EU, te pomoću odgovarajućih kemiometrijskih metoda, u radu je obavljena karakterizacija ulja ovih sorti. Rad se stoga može smatrati doprinosom poznavanju osobina prirodnog istarskog maslinovog ulja ekstra kakvoće, što je jedan od osnovnih preduvjeta za zaštitu oznake podrijetla bilo kojeg prehrambenog proizvoda, pa tako i maslinovog ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
01470103
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Olivera Koprivnjak
(autor)