Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 2864

Prikaz disertacije "Analitička karakterizacija maslinovog ulja triju autohtonih i jedne introducirane sorte maslina s područja Pule"


Koprivnjak, Olivera
Prikaz disertacije "Analitička karakterizacija maslinovog ulja triju autohtonih i jedne introducirane sorte maslina s područja Pule" // Seljačka obiteljska gospodarstva u Istri (1. godina) / Šehanović, Jusuf (ur.).
Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, 1997. str. 146-149


CROSBI ID: 2864 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prikaz disertacije "Analitička karakterizacija maslinovog ulja triju autohtonih i jedne introducirane sorte maslina s područja Pule"

Autori
Koprivnjak, Olivera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Seljačka obiteljska gospodarstva u Istri (1. godina)

Urednik/ci
Šehanović, Jusuf

Izdavač
Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Grad
Poreč

Godina
1997

Raspon stranica
146-149

ISBN
953-97050-1-0

Ključne riječi
Istra, prirodno maslinovo ulje, oznaka podrijetla, analitička karakterizacija
(Istria, virgin olive oil, denomination of origin, analytical characterisation)

Sažetak
Odabir teme disertacije motiviran je s nekoliko tendencija u proizvodnji i razvoju prehrambenih proizvoda koji se, naročito u ovom desetljeću, sve naglašenije javljaju u europskim zemljama. Sve veća pozornost potrošača prema prehrambenim proizvodima koji su zaštićeni garancijom kakvoće i podrijetla, otvorila je nove proizvodne mogućnosti na užim područjima koja se po svojim prirodnim i ljudskim čimbenicima mogu smatrati visoko specifičnima. Zakonodavstvo Europske unije (EU) prihvatilo je ove smjernice u razvoju poljoprivrede te novijim pravilnicima i zakonima na izravan način podržava i štiti oznake podrijetla prehrambenih proizvoda. Iznova probuđena svijest o vrijednosti maslinovog ulja ekstra kakvoće sa stajališta ljudske prehrane, kao i ponovno oživljavanje maslinarstva u Istri posljednjih dvadesetak godina, odredili su predmet istraživanja, to jest - prirodno maslinovo ulje proizvedeno na području Istre. U radu su tijekom tri uzastopne godine proučene tri autohtone sorte sa šireg istarskog područja: Buža, Bjelica i Karbonera, te sorta Leccino kao introducirana talijanska sorta. Primjenom kemijskih postupaka predviđenih zakonodavstvom EU, te pomoću odgovarajućih kemiometrijskih metoda, u radu je obavljena karakterizacija ulja ovih sorti. Rad se stoga može smatrati doprinosom poznavanju osobina prirodnog istarskog maslinovog ulja ekstra kakvoće, što je jedan od osnovnih preduvjeta za zaštitu oznake podrijetla bilo kojeg prehrambenog proizvoda, pa tako i maslinovog ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
01470103

Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Profili:

Avatar Url Olivera Koprivnjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Koprivnjak, Olivera
Prikaz disertacije "Analitička karakterizacija maslinovog ulja triju autohtonih i jedne introducirane sorte maslina s područja Pule" // Seljačka obiteljska gospodarstva u Istri (1. godina) / Šehanović, Jusuf (ur.).
Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, 1997. str. 146-149
Koprivnjak, O. (1997) Prikaz disertacije "Analitička karakterizacija maslinovog ulja triju autohtonih i jedne introducirane sorte maslina s područja Pule". U: Šehanović, J. (ur.) Seljačka obiteljska gospodarstva u Istri (1. godina). Poreč, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, str. 146-149.
@inbook{inbook, author = {Koprivnjak, Olivera}, editor = {\v{S}ehanovi\'{c}, J.}, year = {1997}, pages = {146-149}, keywords = {Istra, prirodno maslinovo ulje, oznaka podrijetla, analiti\v{c}ka karakterizacija}, isbn = {953-97050-1-0}, title = {Prikaz disertacije "Analiti\v{c}ka karakterizacija maslinovog ulja triju autohtonih i jedne introducirane sorte maslina s podru\v{c}ja Pule"}, keyword = {Istra, prirodno maslinovo ulje, oznaka podrijetla, analiti\v{c}ka karakterizacija}, publisher = {Institut za poljoprivredu i turizam Pore\v{c}}, publisherplace = {Pore\v{c}} }
@inbook{inbook, author = {Koprivnjak, Olivera}, editor = {\v{S}ehanovi\'{c}, J.}, year = {1997}, pages = {146-149}, keywords = {Istria, virgin olive oil, denomination of origin, analytical characterisation}, isbn = {953-97050-1-0}, keyword = {Istria, virgin olive oil, denomination of origin, analytical characterisation}, publisher = {Institut za poljoprivredu i turizam Pore\v{c}}, publisherplace = {Pore\v{c}} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font