Pregled bibliografske jedinice broj: 285216
Individualni modeli za prijenos topline tijekom pečenja tijesta tipa "Mlinci"
Individualni modeli za prijenos topline tijekom pečenja tijesta tipa "Mlinci" // Zbornik sažetaka 2. međunarodnog i 19. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko 2006" / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2006. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 285216 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Individualni modeli za prijenos topline tijekom pečenja tijesta tipa "Mlinci"
(Individual heat transfermodels during baking of "Mlinci" dough)
Autori
Šeruga, Bernarda ; Budžaki, Sandra ; Ugarčić-Hardi, Žaneta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 2. međunarodnog i 19. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko 2006"
/ Krička, Tajana - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2006
Skup
2. međunarodni i 19. hrvatski kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko 2006"
Mjesto i datum
Tuheljske Toplice, Hrvatska, 22.11.2006. - 23.11.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
modeli; prijenos topline; toplinska svojstva; pečenje; "Mlinci"
(models; heat transfer; thermal properties; baking; "Mlinci")
Sažetak
U procesu pečenja „ Mlinaca“ toplina se prenosi kondukcijom, konvekcijom i radijacijom. Najveći udio u prijenosu topline ima kondukcija, zatim radijacija i najmanji konvekcija. Određeni su toplinski parametri i to specifična toplina, toplinska vodljivost i temperaturna vodljivost tijesta tipa „ Mlinci“ . Za svaki oblik prijenosa topline predloženi su matematički modeli za izračunavanje i ispitan je njihov utjecaj na ukupno prenesenu toplinu tijekom kontinuiranog pečenja na temperaturi od 130 do 140 °C. Modeli su izrađeni sa srednjim vrijednostima toplinskih parametara koje su za toplinsku vodljivost 0, 494 W/mK, specifični toplinski kapacitet 2, 257 kJ/kgK i temperaturnu vodljivost 2, 034x10-7 m2/s. Kako se količina topline tijekom pečenja „ Mlinaca“ najvećim dijelom prenosi kondukcijom tako se ukupna količina topline može kontrolirati preko individualnih matematičkih modela, odnosno modela za prijenos topline kondukcijom.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija