Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 285216

Individualni modeli za prijenos topline tijekom pečenja tijesta tipa "Mlinci"


Šeruga, Bernarda; Budžaki, Sandra; Ugarčić-Hardi, Žaneta
Individualni modeli za prijenos topline tijekom pečenja tijesta tipa "Mlinci" // Zbornik sažetaka 2. međunarodnog i 19. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko 2006" / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2006. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 285216 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Individualni modeli za prijenos topline tijekom pečenja tijesta tipa "Mlinci"
(Individual heat transfermodels during baking of "Mlinci" dough)

Autori
Šeruga, Bernarda ; Budžaki, Sandra ; Ugarčić-Hardi, Žaneta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 2. međunarodnog i 19. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko 2006" / Krička, Tajana - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2006

Skup
2. međunarodni i 19. hrvatski kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko 2006"

Mjesto i datum
Tuheljske Toplice, Hrvatska, 22.11.2006. - 23.11.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
modeli; prijenos topline; toplinska svojstva; pečenje; "Mlinci"
(models; heat transfer; thermal properties; baking; "Mlinci")

Sažetak
U procesu pečenja „ Mlinaca“ toplina se prenosi kondukcijom, konvekcijom i radijacijom. Najveći udio u prijenosu topline ima kondukcija, zatim radijacija i najmanji konvekcija. Određeni su toplinski parametri i to specifična toplina, toplinska vodljivost i temperaturna vodljivost tijesta tipa „ Mlinci“ . Za svaki oblik prijenosa topline predloženi su matematički modeli za izračunavanje i ispitan je njihov utjecaj na ukupno prenesenu toplinu tijekom kontinuiranog pečenja na temperaturi od 130 do 140 °C. Modeli su izrađeni sa srednjim vrijednostima toplinskih parametara koje su za toplinsku vodljivost 0, 494 W/mK, specifični toplinski kapacitet 2, 257 kJ/kgK i temperaturnu vodljivost 2, 034x10-7 m2/s. Kako se količina topline tijekom pečenja „ Mlinaca“ najvećim dijelom prenosi kondukcijom tako se ukupna količina topline može kontrolirati preko individualnih matematičkih modela, odnosno modela za prijenos topline kondukcijom.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Šeruga, Bernarda; Budžaki, Sandra; Ugarčić-Hardi, Žaneta
Individualni modeli za prijenos topline tijekom pečenja tijesta tipa "Mlinci" // Zbornik sažetaka 2. međunarodnog i 19. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko 2006" / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2006. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Šeruga, B., Budžaki, S. & Ugarčić-Hardi, Ž. (2006) Individualni modeli za prijenos topline tijekom pečenja tijesta tipa "Mlinci". U: Krička, T. (ur.)Zbornik sažetaka 2. međunarodnog i 19. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko 2006".
@article{article, author = {\v{S}eruga, Bernarda and Bud\v{z}aki, Sandra and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, editor = {Kri\v{c}ka, T.}, year = {2006}, pages = {28, 99}, keywords = {modeli, prijenos topline, toplinska svojstva, pe\v{c}enje, "Mlinci"}, title = {Individualni modeli za prijenos topline tijekom pe\v{c}enja tijesta tipa "Mlinci"}, keyword = {modeli, prijenos topline, toplinska svojstva, pe\v{c}enje, "Mlinci"}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Tuheljske Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}eruga, Bernarda and Bud\v{z}aki, Sandra and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, editor = {Kri\v{c}ka, T.}, year = {2006}, pages = {28, 99}, keywords = {models, heat transfer, thermal properties, baking, "Mlinci"}, title = {Individual heat transfermodels during baking of "Mlinci" dough}, keyword = {models, heat transfer, thermal properties, baking, "Mlinci"}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Tuheljske Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font