Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 285213

Enzimska aktivnost u zrnu pšenica različitog sadržaja proteina


Strelec, Ivica; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Balkić, Jelena; Šimunić, Neda
Enzimska aktivnost u zrnu pšenica različitog sadržaja proteina // Zbornik sažetaka 2. međunarodnog i 19. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko 2006" / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2006. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 285213 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Enzimska aktivnost u zrnu pšenica različitog sadržaja proteina
(Enzymatic activity in wheat seeds of different protein content)

Autori
Strelec, Ivica ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Balkić, Jelena ; Šimunić, Neda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 2. međunarodnog i 19. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko 2006" / Krička, Tajana - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2006

Skup
2. međunarodni i 19. hrvatski kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko 2006"

Mjesto i datum
Tuheljske Toplice, Hrvatska, 22.11.2006. - 23.11.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
oksido-reduktivni enzimi; proteolitički enzimi; pšenica; sadržaj proteina
(oxido-reductive enzymes; proteolytic enzymes; protein content; wheat)

Sažetak
Količina i kakvoća proteina je važan čimbenik kakvoće pšenica. Obzirom na ukupan sadržaj proteina i sedimentacijsku vrijednost, pšenice se klasificiraju u tri kvalitetne grupe, dok količina i kakvoća netopljivih proteina (glijadina i glutenina) služi u klasifikaciji pšeničnog brašna u klase kakvoće. Suprotno tome, za sada ne postoji klasifikacija pšenica i/ili pšeničnih brašna obzirom na sadržaj albumina i globulina. Međutim, kako albumine i globuline uglavnom čine enzimi, a enzimi su izuzetno važni u proizvodnoj tehnologiji, pokazuje se neophodnim odrediti aktivnosti tehnološki važnih enzima, a isto tako ustanoviti da li su ove aktivnosti ovisne o količini ukupnih proteina. Cilj je ovog rada bio odrediti količinu ekstraktibilnih proteina te aktivnost oksido-reduktivnih i proteolitičkih enzima tri sorte pšenice različitog sadržaja ukupnih proteina. Pšenice nižeg sadržaja ukupnih proteina imale su i niži sadržaj ekstraktibilnih proteina, ali ovo sniženje nije bilo proporcionalno. Aktivnosti glutation-reduktaze (GR), katalaze (CAT), peroksidaze (POX) i aspartatne proteaze (phitepsina) pokazale su se neovisnima o količini ukupnih proteina, izuzev u slučaju peroksidazne aktivnosti u sorti Srpanjka. Aktivnosti lipooksigenaze (LOX), arginil- i fenilalanil-aminopeptidaze (Arg-, Phe-AP) su bile niže i to proporcionalno količini ukupnih proteina. Aktivnost polifenol-oksidaze (PPO) bila je značajno niža, dok je aktivnost karboksipeptidaze I (CP-I) rasla sa sniženjem količine ukupnih proteina. Dobiveni rezultati pokazuju da je količina ekstraktibilnih proteina, kao i aktivnost enzima LOX, Arg-AP, Phe-AP, PPO i CP-I ovisna o sadržaju ukupnih proteina. Suprotno tome aktivnosti GR, CAT, POX i aspartatne proteaze pokazuju se neovisnima o količini ukupnih proteina.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (autor)

Avatar Url Ivica Strelec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Strelec, Ivica; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Balkić, Jelena; Šimunić, Neda
Enzimska aktivnost u zrnu pšenica različitog sadržaja proteina // Zbornik sažetaka 2. međunarodnog i 19. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko 2006" / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2006. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Strelec, I., Ugarčić-Hardi, Ž., Balkić, J. & Šimunić, N. (2006) Enzimska aktivnost u zrnu pšenica različitog sadržaja proteina. U: Krička, T. (ur.)Zbornik sažetaka 2. međunarodnog i 19. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko 2006".
@article{article, author = {Strelec, Ivica and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Balki\'{c}, Jelena and \v{S}imuni\'{c}, Neda}, editor = {Kri\v{c}ka, T.}, year = {2006}, pages = {24, 95}, keywords = {oksido-reduktivni enzimi, proteoliti\v{c}ki enzimi, p\v{s}enica, sadr\v{z}aj proteina}, title = {Enzimska aktivnost u zrnu p\v{s}enica razli\v{c}itog sadr\v{z}aja proteina}, keyword = {oksido-reduktivni enzimi, proteoliti\v{c}ki enzimi, p\v{s}enica, sadr\v{z}aj proteina}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Tuheljske Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Strelec, Ivica and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Balki\'{c}, Jelena and \v{S}imuni\'{c}, Neda}, editor = {Kri\v{c}ka, T.}, year = {2006}, pages = {24, 95}, keywords = {oxido-reductive enzymes, proteolytic enzymes, protein content, wheat}, title = {Enzymatic activity in wheat seeds of different protein content}, keyword = {oxido-reductive enzymes, proteolytic enzymes, protein content, wheat}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Tuheljske Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font