Pregled bibliografske jedinice broj: 285203
Proizvodnja vina Vugave sur lie tehnologijom
Proizvodnja vina Vugave sur lie tehnologijom, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 285203 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja vina Vugave sur lie tehnologijom
(Sur lie tehnology in Vugava wine production)
Autori
Vodička, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2005
Stranica
28
Mentor
Jeromel, Ana
Ključne riječi
sur lie; Vugava; kvaliteta
(sur lie; Vugava; wine quality)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj sur lie tehnologije na kakvoću vina Vugave. Poznato je da je sur lie tehnologija primjerena za male serije bijelih vina najviše kakvoće te se činila vrlo interesantna za Vugavu kao autohtonu sortu Visa. Provedena su istraživanja tokom dvije godine u barik bačvicama od hrasta kitnjaka i hrasta lužnjaka, dva intenziteta paljenja (te inoksa za usporedbu). Ispitivanje uzoraka provedeno je osnovnom kemijskom analizom vina, te senzornim ocjenjivanjem relevantnim metodama. Dobiveni rezultati ukazuju na pozitivan učinak ove metode na vina Vugave te potrebitost njezine primjene kako bi se maksimalno iskoristio potencijal ovog kultivara i vinsko tržište obogatilo visokokvalitetnim i izvorno Hrvatskim proizvodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)