Pregled bibliografske jedinice broj: 285202
Vitalnost suhih aktivnih kvasaca s tržišta
Vitalnost suhih aktivnih kvasaca s tržišta, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 285202 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vitalnost suhih aktivnih kvasaca s tržišta
(Comercial dry yeast viability)
Autori
Šafranec, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.12
Godina
2006
Stranica
31
Mentor
Jeromel, Ana
Ključne riječi
vitalnost; suhi aktivni kvasci
(viability; yeasts)
Sažetak
Tijekom alkoholne fermentacije u proizvodnji vina kvasci svojim metabolizmom sudjeluju u mnogobrojnim kemijskim reakcijama. Sredinom 1960 u Sad-u započinje proizvodnja i primjena aktivnog suhoh kvasca koji u procesu vinifikacije omogučuje jednostavnu i laku primjenu osnovnih principa enološke biotehnologije. međutim vrlo je važno utvrditi vijabilnost i vitalnost stanica suhih aktivnih kvasaca čija dinamika utječe na dinamiku i tijek alkoholne fermentacije. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi vitalnost i brojnost živih stanica suhih kvasaca standardnim laboratorijskim metodama koji su uzeti s tržišta. dobiveni rezultati ukazali su na dobru vitalnost i brojnost živih stanica ispitivanih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)