Pregled bibliografske jedinice broj: 285200
Utjecaj soja kvasca na koncentraciju SO2 tijekom alkoholne fermentacije mošta
Utjecaj soja kvasca na koncentraciju SO2 tijekom alkoholne fermentacije mošta, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 285200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj soja kvasca na koncentraciju SO2 tijekom alkoholne fermentacije mošta
(Influence of yeast strain on the sintesis of SO2 during alcoholic fermentation)
Autori
Beljak, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.04
Godina
2005
Stranica
32
Mentor
Jeromel, Ana
Ključne riječi
sumporni dioksid; kvasci; alkoholna fermentacija
(So2; yeasts; alcoholic fermentation)
Sažetak
U ovom diplomskom radu proučavali smo utjecaj kvasaca na SO2 tijekom alkoholne fermentacije u moštevima triju sorata: Traminca, Rizvanca i Chardonnaya. Naime, osim što prevode šećer u etanol te sintetiziraju velik broj sekundarnih spojeva, kvasci mogu stvarati i određenu količinu SO2 tijekom alkoholne fermentacije što može imati negativne utjecaje na zdravlje zbog čega je dozvoljeni sadržaj SO2 u vinima propisan i reguliran Zakonom i Pravilnikom o vinu. U našem istraživanju koristili smo autohtone kvasce iz kolekcije Zavoda za mikrobiologiju, Sveučilišta u Zagrebu. Po završetku alkoholne fermentacije izvršili smo analizu ukupnog sumpora s ciljem da se utvrdi postoje li i kolike su razlike u sadržaju sintetiziranog SO2 od strane ispitivanih sojeva kvasaca te na osnovi toga izvršiti njihovu daljnju selekciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)