Pregled bibliografske jedinice broj: 285195
Utjecaj nekih autohotnih sojeva S. cerevisiae na kakvoću vina Traminac
Utjecaj nekih autohotnih sojeva S. cerevisiae na kakvoću vina Traminac, 2001., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 285195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj nekih autohotnih sojeva S. cerevisiae na kakvoću vina Traminac
(Influence of some S. cerevisiae autohtonoius strains on the Traminer wine quality)
Autori
Majdak, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.01
Godina
2001
Stranica
98
Mentor
Herjavec, Stanka
Ključne riječi
S. cerevisiae; Traminac; kvaliteta vina
(S. cerevisiae; Traminer; wine quality)
Sažetak
Istraživanja utjecaja različitih vrsta, rodova i sojeva kvasca na fizikalno kemijski sastav vina, te njegova senzorna svojstva provode se već duži niz godina. Dobiveni rezultati ukazuju na velike razlike u količini stvorenih nusproizvoda fermentacije, od kojih su viši alkoholi, hlapivi esteri i masne C4-C10 kiseline dominantni dio arome vina. Upravo radi toga danas se u proizvodnji vina preporučuje induciranje alkoholne fermentacije primjenom sojeva Saccharomyces cerevisiae poznatih enoloških svojstava. Cilj postavljenog istraživanja bio je ustanoviti da li i u kojoj mjeri pojedini sojevi Saccharomyces cerevisiae izolirani iz autohtone populacije Zagrebačkog vinogorja utječu na kemijski sastav i senzorna svojstva vina Traminac.Dobiveni rezultati ukazali su na dobra enološka svojstva izoliranih sojeva, što je potvrđeno i provedenom senzornom analizom dobivenih vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb