Pregled bibliografske jedinice broj: 284997
Studij kinetike mikrovalnog, vakuum i konvekcijskog sušenja
Studij kinetike mikrovalnog, vakuum i konvekcijskog sušenja // Knjiga sažetaka, III. susret mladih kemijskih inženjera / Štern, Ivica (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2000. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 284997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Studij kinetike mikrovalnog, vakuum i konvekcijskog sušenja
(The study of kinetic of microwave, vacuum and convective drying)
Autori
Prlić Kardum, jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka, III. susret mladih kemijskih inženjera
/ Štern, Ivica - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2000
Skup
III. susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 17.02.2000. - 18.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
konvekcijsko sušenje; mikrovalno sušenje; vakuum sušenje
(convective drying; microwave drying; vacuum drying)
Sažetak
Istraživana je kinetika konvekcijskog, vakuum i mikrovalnog sušenja farmaceutskog proizvoda, klorpropamida, u laboratorijskim sušionicima. Početna vlažnost materijala bila je oko 40%. Mjerenja su provedena pri temperaturama od 40 oC, 50 oC i 60 oC kod vakuum i konvekcijskog sušenja, a kod mikrovalnog pri snagama od 154, 230 i 385 W/kgsm. Gravimetrijskom metodom mjeren je gubitak mase vlažnog uzorka tijekom procesa sušenja uz istodobno mjerenje temperature uzorka. Dobiveni rezultati su aproksimirani eksponencijalnim matematičkim modelom. Brzina sušenja i vrijeme trajanja procesa, ovise o temperaturi zračne struje odnosno snazi mikrovalnog grijanja, te o apsolutnom tlaku u sušioniku. Veće brzine, odnosno kraća vremena trajanja procesa sušenja odgovaraju višoj temperaturi zračne struje odnosno višoj snazi mikrovalnog grijanja. Zbog usporedbe konvekcijskog, vakuum i mikrovalnog sušenja klorpropamida, načinjeni su usporedbeni dijagrami ovisnosti normiranog sadržaja vlage, temperature uzorka i brzine sušenja o vremenu. Uzorci su sušeni na nosačima različitih dimenzija, pa su izračunati efektivni volumni difuzijski koeficijenti, odnosno specifične brzine sušenja. Time je omogućena usporedba svih navedenih metoda. Usporedbom efektivnih volumnih difuzijskih koeficijenata, odnosno specifičnih brzina sušenja za provedene metode sušenja, može se zaključiti da je najpovoljnije mikrovalno sušenje. Parametri aproksimacijskog modela, k i n i maksimalna brzina sušenja, Rmax dovedeni su u vezu s uvjetima provedbe procesa i uspoređeni za sve korištene metode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Jasna Prlić Kardum
(autor)