Pregled bibliografske jedinice broj: 28465
Utjecaj proteina stanične stijenke kvasca Saccharomyces cerevisiae Bgl2p i Ccw12p na strukturu i svojstva stijenke
Utjecaj proteina stanične stijenke kvasca Saccharomyces cerevisiae Bgl2p i Ccw12p na strukturu i svojstva stijenke, 1999., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Kemijski odsjek, Zagreb
CROSBI ID: 28465 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj proteina stanične stijenke kvasca Saccharomyces cerevisiae Bgl2p i Ccw12p na strukturu i svojstva stijenke
(Influence of the cell wall proteins Bgl2p and Ccw12p on structure and properties of the Saccharomyces cerevisiae cell wall)
Autori
Teparić, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet, Kemijski odsjek
Mjesto
Zagreb
Datum
26.05
Godina
1999
Stranica
106
Mentor
Mrša, Vladimir
Ključne riječi
stanična stijenka ; proteini stijenke ; glukan ; glukanaze ; BGL2 ; CCW12
(cell wall ; cell wall proteins ; glucan ; glucanase ; BGL2 ; CCW12)
Sažetak
U ovom radu je ispitan utjecaj proteina stanične stijenke Bgl2p i Ccw12p kvasca Saccharomyces cerevisiae na strukturu i svojstva stijenke korištenjem bgl2 i ccw12 mutanata. Ustanovljeno je da je bgl2 mutant osjetljiviji od roditeljskog soja na djelovanje glukanaza, povišenog osmotskog pritiska i inhibitora sinteze stijenke Calcoflour white (CFW) i Congo red (COR). Strukturna analiza stanične stijenke ovog mutanta je pokazala da stijenka sadrži znatno manje glukana topivog u kiselinama, koji se pretežno sastoji od beta-1, 6-glukana. Broj i količina pojedinih proteina u stijenkama bgl2 mutanta su nepromjenjeni u odnosu na roditeljski soj. Uslijed nedostatka proteina Ccw12p stijenka gubi stabilnost i osjetljivija je na djelovanje povišenog osmotskog pritiska, glukanaza i inhibitora sinteze stijenke CFW i COR. Povećanje količine proteina Ccw12p u stijenci ne doprinosi daljnjem povećanju stabilnosti stijenke. Analizom glukana stijenki ccw12 mutanta nađeno je nešto više netopivog glukana, dok je količina glukana topivog u lužinama nešto manja u odnosu na divlji tip. Broj i količina proteina u stijenkama ccw12 mutanta nisu promijenjeni. Proteini Ccw12p i Bgl2p utječu na stabilnost stijenke različitim mehanizmima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058103
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb