Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 283880

Proizvodna svojstva tovljenika crne slavonske pasmine i križanaca s durokom


Luković, Zoran; Uremović, Marija; Konjačić, Miljenko; Uremović, Zvonimir; Vnučec, Ivan; Prpić, Zvonimir; Kos, Ivica
Proizvodna svojstva tovljenika crne slavonske pasmine i križanaca s durokom // Book of abstracts 42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Opatija, Hrvatska, 2007. str. 220-221 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 283880 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodna svojstva tovljenika crne slavonske pasmine i križanaca s durokom
(Production traits of Black Slavonian fattening pigs and their crossbreeds with Duroc breed)

Autori
Luković, Zoran ; Uremović, Marija ; Konjačić, Miljenko ; Uremović, Zvonimir ; Vnučec, Ivan ; Prpić, Zvonimir ; Kos, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts 42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan - , 2007, 220-221

Skup
42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
genotip; kakvoća mesa; svinje; tov
(fattening; genotype; meat quality; pigs)

Sažetak
Cilj rada je bio ustanoviti proizvodna svojstva (tovna, klaonička te svojstva kakvoće mesa) svinja crne slavonske (CS) pasmine i njenih križanaca s durok pasminom (CSxD) u komercijalnom tovu od 30 do 120 kg. Prosječni dnevni prirast za 10 tovljenika iznosio je 655 g za CS i 687 g za križance CSxD. pH1 izmjeren u M. longissimus dorsi i u M. semimembranosus iznosio je 6, 23 i 6, 35 u CS pasmine odnosno 6, 11 i 6, 19 u križanaca CSxD. pH24 u M. semimembranosus iznosio je u CS 5, 28, a u CSxD 5, 42. L* vrijednost za boju mesa izmjerenu na M. semimembranosus iznosila je 51, 52 u CS te 54, 00 u tovljenika CSxD. Duljina trupa u CS bila je 81, 3 cm, a u tovljenika CSxD 85, 9 cm (P<0.05). Duljina polovica u CS tovljenika bila je 96, 2, a u CSxD tovljenika 101, 4 cm (P<0.05). Metodom &laquo ; ; ; dvije točke&raquo ; ; ; izmjerena je debljina slanine (S) i dubina mišića (M). Mjera S u CS iznosila je 50, 5 mm, a u tovljenika CSxD 33, 7 mm (P<0.05). Mjera M u tovljenika CS iznosila je 58, 1 mm, a u tovljenika CsxD 60, 9 mm. Masa buta dobivena rasijecanjem polovice u tovljenika CS iznosila je 13, 22 kg, a u tovljenika CSxD 14, 14 kg. Masa buta obrađenog u tipu slavonske šunke iznosila je u tovljenika CS 8, 8 kg, a u tovljenika CSxD 10, 12 kg (P<0.05). U tovnim i svojstvima kakvoće mesa nisu utvrđene signifikantne razlike između promatranih genotipova. Križanci CSxD imali su u odnosu na tovljenike CS veću duljinu trupa odnosno polovica, tanju leđnu slaninu mjerenu u točki M te veću masu butova obrađenih u tipu slavonske šunke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178035

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Luković, Zoran; Uremović, Marija; Konjačić, Miljenko; Uremović, Zvonimir; Vnučec, Ivan; Prpić, Zvonimir; Kos, Ivica
Proizvodna svojstva tovljenika crne slavonske pasmine i križanaca s durokom // Book of abstracts 42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Opatija, Hrvatska, 2007. str. 220-221 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Luković, Z., Uremović, M., Konjačić, M., Uremović, Z., Vnučec, I., Prpić, Z. & Kos, I. (2007) Proizvodna svojstva tovljenika crne slavonske pasmine i križanaca s durokom. U: Pospišil, M. (ur.)Book of abstracts 42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Lukovi\'{c}, Zoran and Uremovi\'{c}, Marija and Konja\v{c}i\'{c}, Miljenko and Uremovi\'{c}, Zvonimir and Vnu\v{c}ec, Ivan and Prpi\'{c}, Zvonimir and Kos, Ivica}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2007}, pages = {220-221}, keywords = {genotip, kakvo\'{c}a mesa, svinje, tov}, title = {Proizvodna svojstva tovljenika crne slavonske pasmine i kri\v{z}anaca s durokom}, keyword = {genotip, kakvo\'{c}a mesa, svinje, tov}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lukovi\'{c}, Zoran and Uremovi\'{c}, Marija and Konja\v{c}i\'{c}, Miljenko and Uremovi\'{c}, Zvonimir and Vnu\v{c}ec, Ivan and Prpi\'{c}, Zvonimir and Kos, Ivica}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2007}, pages = {220-221}, keywords = {fattening, genotype, meat quality, pigs}, title = {Production traits of Black Slavonian fattening pigs and their crossbreeds with Duroc breed}, keyword = {fattening, genotype, meat quality, pigs}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font