Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 283854

Zaštita originalnog i geografskog porijekla sireva u Hrvatskoj na primjeru Paškog sira


Kalit, Samir; Samaržija, Dubravka
Zaštita originalnog i geografskog porijekla sireva u Hrvatskoj na primjeru Paškog sira // Standardizacija kvaliteta i zaštita originalnosti i geografskog porijekla autohtonih sireva
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 2006. (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, pp prezentacija, ostalo)


CROSBI ID: 283854 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zaštita originalnog i geografskog porijekla sireva u Hrvatskoj na primjeru Paškog sira
(Protection Designation of Origine Croatian cheese on example of Pag cheese)

Autori
Kalit, Samir ; Samaržija, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, ostalo

Skup
Standardizacija kvaliteta i zaštita originalnosti i geografskog porijekla autohtonih sireva

Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 09.11.2006. - 10.11.2006

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Paški sir; zaštita izvornosti
(Pag cheese; protection of origin)

Sažetak
Dobiveni rezultati trogodišnjeg istraživanja proizvodnih osobine paške ovce, kvalitete ovčjeg mlijeka i paškog sira na otoku Pagu, omogućili su definiranje kriterija i standarda u proizvodnji mlijeka i sira za dobivanje oznake kvalitete izvornosti na nacionalnoj i europskoj razini. Oznaku kvalitete izvornosti za autohtoni paški sir mogu ostvariti samo oni proizvođači koji ispunjavaju kriterije kvalitete ovčjeg mlijeka i sira propisanih studijom čiji rezultati su korišteni u ovom radu. Kontrola, nadzor i garancija kvalitete zaštićenog paškog sira trebala bi preuzeti Udruga proizvođača paške ovce na osnovu objektivnih i mjerljivih parametra koji bi se kontrolirali u ovlaštenom laboratoriju. Udruga bi jedina imala pravo označavati sireve. Kontrola kvalitete mlijeka i sira mora biti potvrđena s minimalno tri analize godišnje za svaki period laktacije po jedna analiza koja uključuje sve potrebne analize propisane studijom zaštite paškog sira. Svi proizvođači koji žele proizvoditi zaštićeni paški sir moraju imati odgovarajuće uvjete prerade koji su registrirani pri nadležnom ministarstvu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178022
0178023
0178016

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kalit, Samir; Samaržija, Dubravka
Zaštita originalnog i geografskog porijekla sireva u Hrvatskoj na primjeru Paškog sira // Standardizacija kvaliteta i zaštita originalnosti i geografskog porijekla autohtonih sireva
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 2006. (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, pp prezentacija, ostalo)
Kalit, S. & Samaržija, D. (2006) Zaštita originalnog i geografskog porijekla sireva u Hrvatskoj na primjeru Paškog sira. U: Standardizacija kvaliteta i zaštita originalnosti i geografskog porijekla autohtonih sireva.
@article{article, author = {Kalit, Samir and Samar\v{z}ija, Dubravka}, year = {2006}, keywords = {Pa\v{s}ki sir, za\v{s}tita izvornosti}, title = {Za\v{s}tita originalnog i geografskog porijekla sireva u Hrvatskoj na primjeru Pa\v{s}kog sira}, keyword = {Pa\v{s}ki sir, za\v{s}tita izvornosti}, publisherplace = {Sarajevo, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Kalit, Samir and Samar\v{z}ija, Dubravka}, year = {2006}, keywords = {Pag cheese, protection of origin}, title = {Protection Designation of Origine Croatian cheese on example of Pag cheese}, keyword = {Pag cheese, protection of origin}, publisherplace = {Sarajevo, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font