Pregled bibliografske jedinice broj: 283633
Staphylococcus aureus u siru
Staphylococcus aureus u siru // Zbornik sažetaka 37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim savjetovanjem / Ljubica Tratnik (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006. str. 25-26 (plenarno, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 283633 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Staphylococcus aureus u siru
(Staphylococcus aureus in cheese)
Autori
Samaržija, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim savjetovanjem
/ Ljubica Tratnik - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006, 25-26
Skup
37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim savjetovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 26.11.2006. - 29.11.2006
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sir; S.aureus; enterotoksini
(cheese; S. aureus; enterotoxins)
Sažetak
Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Listaria monocytogene i Escherichia coli 0157:H7 najčešće su izolirani patogeni mikroorganizmi iz sira. Između tih mikroorganizama, S. aureus, kao najučestaliji uzročnik subkliničkog i kliničkog mastitisa muznih krava, ovaca i koza, vrlo često kontaminira sirovo mlijeko. Veliki broj sojeva S. aureus, ima sposobnost stvaranja ekstracelularnih termostabilnih enterotoksina rezistentnih na većinu proteolitičkih enzima i niski pH želuca čovjeka. Takva svojstva omogućavaju im nesmetani prolaz kroz probavni trakt bez gubitka aktiviteta, što može izazvati bolest/trovanje ljudi. S. aureus može kontaminirati sir direktno preko mlijeka i/ili tijekom cijelog proizvodnog procesa budući pripada skupini ubikvitarnih bakterija. Sposobnost preživljavanja S. aureus u različitim vrstama sira, neovisno o izvoru kontaminacije, potvrđena je u literaturi. Usprkos tim činjenicama, još uvijek se ne zna kolika je stvarna učestalost pojave bolesti/trovanja ljudi. Za relevantno tumačenje pojave bolesti/trovanja ljudi, radi prisutnosti S.aureus i /ili njegovih enterotoksina u siru, nedostaju pouzdani podaci. Općenito, svi slučajevi bolesti/trovanja nisu zabilježeni, a često se puta ne navodi vrsta mliječnog proizvoda kada se bolest/trovanje ljudi utvrdi. Također, izvori informacija i sustavi kontrole svake pojedine zemlje se razlikuju. U ovom preglednom radu prikazani su mikrobiološki rizici za čovjeka koji mogu nastati radi prisutnosti S. aureus i/ili njegovih enterotoksina u siru. Također, prikazani su vlastiti neobjavljeni rezultati istraživanja prisutnosti S. aureus u tvrdim ovčjim sirevima proizvedenim iz sirovog mlijeka. U radu nisu raspravljani slučajevi pojave bolesti/trovanja ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)