Pregled bibliografske jedinice broj: 283390
Primjena HACCP sustava u proizvodnji Paškog sira
Primjena HACCP sustava u proizvodnji Paškog sira, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 283390 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena HACCP sustava u proizvodnji Paškog sira
(Implementation of HACCP system in production of Pag cheese)
Autori
Gligora, Šime
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.10
Godina
2006
Stranica
62
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
HACCP; Paški sir
(HACCP; Pag cheese)
Sažetak
Sustav analize opasnosti i kontrole kritičnih točaka (HACCP) je u RH od 31. srpnja 2006. g zakonski obvezan u svim subjektima koji posluju s hranom. S time u skladu, proizvođači mliječnih proizvoda pa tako i registrirani proizvođači Paškoga sira moraju u svoje pogone implementirati HACCP sustav.Cilj rada bio je prikazati uvođenje i primjenu HACCP sustava u pogonu "Sirena-mala sirana" u Kolanu na otoku Pagu. Obrađena je zakonska regulativa u Hrvatskoj i EU, vezana uz implementaciju sustava HACCP. Opisan je postupak certifikacije te preduvjetni programi koji su temelj uspješne implementacije HACCP sustava. Prikazana je primjena HACCP sustava u proizvodnji Paškog sira kroz dokumentaciju samog sustava. Prikazan je dijagram toka proizvodnje Paškog sira te je opisana analiza opasnosti i određivanje kontrolnih kritičnih točaka kroz definirane proizvodne procese. Opisana je kontrola, nadzor i korektivne mjere za procese proizvodnje, te HACCP plan. Navedeni su svi zapisi i dokumentacija potrebni u implementaciji sustava. Uvođenjem HACCP sustava u pogon Sirene poboljšana je opća higijena objekta, opreme i osoblja a rizici od kontaminacije proizvoda svedeni su na minimum. Učinkovitom provedbom kontrolnih mjera i evidencije u zapisima, poboljšana je i kvaliteta proizvedenog Paškog sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)