Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 283280

Anaerobna fermentacija otpadne vode podrijetlom iz destilerije "Badel" Benkovac


Ivić, Sanja
Anaerobna fermentacija otpadne vode podrijetlom iz destilerije "Badel" Benkovac, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 283280 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Anaerobna fermentacija otpadne vode podrijetlom iz destilerije "Badel" Benkovac
(Anaerobic Fermentation of Distillery Wastewater from "Badel" Benkovac)

Autori
Ivić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.04

Godina
2005

Stranica
57

Mentor
Glancer-Šoljan, Margareta

Ključne riječi
anaerobna fermentacija; anaerobni fermentor; anaerobni mikroorganizmi; metanogeneza; otpadne vode destilerija
(anaerobic fermentation; anaerobic fermentor; anaerobic microorganisms; methanogenesis; distillery wastewater)

Sažetak
U ovom radu istražena je anaerobna fermentacija otpadne vode podrijetlom iz destilerije "Badel" Benkovac. Kao mikrobno cjepivo uporabljen je anaerobni mulj podrijetlom iz anaerobnog reaktora ANAMET - procesa sustava obradbe otpadne vode šećerane Virovitica. Odabrani su okolišni čimbenici anaerobne fermentacije: temperatura 37oC, koncentracija biomase anerobnog mulja 2, 5 gs.tv./L, pH-vrijednost 7, 4-7, 6, a vrijeme odvijanja fermentacije ovisilo je o početnoj KPK-vrijednosti otpadne vode. Anaerobna fermentacija motrena je određivanjem pH-vrijednosti i KPK-vrijednosti, koncentracije hlapljivih kiselina i volumenom oslobođenog plina. Otpadnoj vodi "umjetno" je povećana koncentracija organskih sastojaka izraženih kao KPK-vrijednost, dodatkom fermentiranog mošta do maksimalne vrijednosti 15 000 mgO2/L. Takva otpadna voda je pri odabranim čimbenicima okoliša anaerobno razgrađena kroz 3 dana uz postignuto 96%-tno uklanjanje KPK-vrijednosti pri čemu je iz 2 800 mg KPK proizvedeno 1 000 mL plina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058030

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Margareta Glancer-Šoljan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivić, Sanja
Anaerobna fermentacija otpadne vode podrijetlom iz destilerije "Badel" Benkovac, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ivić, S. (2005) 'Anaerobna fermentacija otpadne vode podrijetlom iz destilerije "Badel" Benkovac', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivi\'{c}, Sanja}, year = {2005}, pages = {57}, keywords = {anaerobna fermentacija, anaerobni fermentor, anaerobni mikroorganizmi, metanogeneza, otpadne vode destilerija}, title = {Anaerobna fermentacija otpadne vode podrijetlom iz destilerije "Badel" Benkovac}, keyword = {anaerobna fermentacija, anaerobni fermentor, anaerobni mikroorganizmi, metanogeneza, otpadne vode destilerija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivi\'{c}, Sanja}, year = {2005}, pages = {57}, keywords = {anaerobic fermentation, anaerobic fermentor, anaerobic microorganisms, methanogenesis, distillery wastewater}, title = {Anaerobic Fermentation of Distillery Wastewater from "Badel" Benkovac}, keyword = {anaerobic fermentation, anaerobic fermentor, anaerobic microorganisms, methanogenesis, distillery wastewater}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font