Pregled bibliografske jedinice broj: 282208
Polifenolni i karotenoidni spojevi u cvijetu, ekstraktu i sirupu bazge (Sambucus nigra L.)
Polifenolni i karotenoidni spojevi u cvijetu, ekstraktu i sirupu bazge (Sambucus nigra L.), 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 282208 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni i karotenoidni spojevi u cvijetu, ekstraktu i sirupu bazge (Sambucus nigra L.)
(Polyphenolic and carotenoid compounds in flower, extract and syrup of elderflower (Sambucus nigra L.))
Autori
Špelić, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.02
Godina
2006
Stranica
58
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
bazga; fenoli; karotenoidi; antioksidativna aktivnost
(elderflower; phenols; carotenoids; antioxidative activity)
Sažetak
U ovom istraživanju određivana su fizikalno-kemijska svojstva (ukupna i topljiva suha tvar, pH vrijednost, ukupna kiselost), fenolni spojevi (ukupni fenoli, flavonoidi i flavan-3-oli), karotenoidni spojevi te antioksidativna aktivnost u cvjetovima bazge ubranim na dva različita geografska područja Republike Hrvatske, tj. u okolici Zagreba i u Lici. Navedena svojstva i spojevi istraživani su također u ekstraktima cvijeta bazge te u sirupima pripremljenim iz ekstrakata. Fenolni sastav i antioksidativna aktivnost određena je primjenom spektrofotometrijskih metoda, dok je karotenoidni sastav određen primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvonosti (HPLC) uz UV-VIS Dioda Array detekciju. Najveća količina fenolnih i karotenoidnih spojeva određena je u svježem cvijetu bazge, dok se koncentracija u ekstraktu i sirupu značajno smanjila. Niža količina svih fenolnihs pojeva u ekstraktima i sirupima određena je zbog prisutnog razrjeđenja te zbog toga što ekstrakcija nije bila potpuna odnosno zbog nestabilnosti navedenih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)