Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 282208

Polifenolni i karotenoidni spojevi u cvijetu, ekstraktu i sirupu bazge (Sambucus nigra L.)


Špelić, Mario
Polifenolni i karotenoidni spojevi u cvijetu, ekstraktu i sirupu bazge (Sambucus nigra L.), 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 282208 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni i karotenoidni spojevi u cvijetu, ekstraktu i sirupu bazge (Sambucus nigra L.)
(Polyphenolic and carotenoid compounds in flower, extract and syrup of elderflower (Sambucus nigra L.))

Autori
Špelić, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.02

Godina
2006

Stranica
58

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
bazga; fenoli; karotenoidi; antioksidativna aktivnost
(elderflower; phenols; carotenoids; antioxidative activity)

Sažetak
U ovom istraživanju određivana su fizikalno-kemijska svojstva (ukupna i topljiva suha tvar, pH vrijednost, ukupna kiselost), fenolni spojevi (ukupni fenoli, flavonoidi i flavan-3-oli), karotenoidni spojevi te antioksidativna aktivnost u cvjetovima bazge ubranim na dva različita geografska područja Republike Hrvatske, tj. u okolici Zagreba i u Lici. Navedena svojstva i spojevi istraživani su također u ekstraktima cvijeta bazge te u sirupima pripremljenim iz ekstrakata. Fenolni sastav i antioksidativna aktivnost određena je primjenom spektrofotometrijskih metoda, dok je karotenoidni sastav određen primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvonosti (HPLC) uz UV-VIS Dioda Array detekciju. Najveća količina fenolnih i karotenoidnih spojeva određena je u svježem cvijetu bazge, dok se koncentracija u ekstraktu i sirupu značajno smanjila. Niža količina svih fenolnihs pojeva u ekstraktima i sirupima određena je zbog prisutnog razrjeđenja te zbog toga što ekstrakcija nije bila potpuna odnosno zbog nestabilnosti navedenih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Špelić, Mario
Polifenolni i karotenoidni spojevi u cvijetu, ekstraktu i sirupu bazge (Sambucus nigra L.), 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Špelić, M. (2006) 'Polifenolni i karotenoidni spojevi u cvijetu, ekstraktu i sirupu bazge (Sambucus nigra L.)', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}peli\'{c}, Mario}, year = {2006}, pages = {58}, keywords = {bazga, fenoli, karotenoidi, antioksidativna aktivnost}, title = {Polifenolni i karotenoidni spojevi u cvijetu, ekstraktu i sirupu bazge (Sambucus nigra L.)}, keyword = {bazga, fenoli, karotenoidi, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}peli\'{c}, Mario}, year = {2006}, pages = {58}, keywords = {elderflower, phenols, carotenoids, antioxidative activity}, title = {Polyphenolic and carotenoid compounds in flower, extract and syrup of elderflower (Sambucus nigra L.)}, keyword = {elderflower, phenols, carotenoids, antioxidative activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font