Pregled bibliografske jedinice broj: 282140
Proizvodnja sjemena bosiljka (Ocimum basilicum)
Proizvodnja sjemena bosiljka (Ocimum basilicum), 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 282140 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja sjemena bosiljka (Ocimum basilicum)
(Basil seed production (Ocimum basilicum))
Autori
Faletar, Milka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2006
Stranica
41
Mentor
Kolak, Ivan
Ključne riječi
bosiljak; Ocimum basilicum; morfološka svojstva; prinos; sjeme; svježa herba; suha berba
(basil; Ocimum basilicum; morphological characteristics; yield; seed; herba)
Sažetak
Bosiljak je stoljećima vrlo cijenjena aromatična, ljekovita i medonosna biljka. Danas se uglavnom koristi kao začin - sušena stabljika s listovima i kao eterično ulje, u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, tradicionalnoj medicini i kao ukrasna biljka. Od svih vrsta roda Ocimum najveću ekonomsku važnost ima vrsta Ocimum basilici. Bosiljak je zeljasta, jednogodišnja biljka. Stablo je razgranato, u obliku grma. Zahtijeva plodna, topla tla, ali se uzgaja i na siromašnijim tlima mediterana kao višegodišnja biljka jer ne podnosi niske temperature. Cilj ovih oplemenjivačkih i sjemenarskih istraživanja usmjeren je ka povećanju udjela lisne mase u masi suhe biljke jer je to najvažnije svojstvo utvrđivanja prinosa bosiljka, nakon eteričnog ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA