Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 281848

Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom


Herceg, Zoran; Krešić, Greta; Bačić, Marija; Juraga, Edita
Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom // Mljekarstvo, 56 (2006), 1; 67-81 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 281848 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom
(Rheological and thermophysical properties of carragenan and β -lactoglobulin model systems treated with high hydrostatic pressure)

Autori
Herceg, Zoran ; Krešić, Greta ; Bačić, Marija ; Juraga, Edita

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 56 (2006), 1; 67-81

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak; β -laktoglobulin; reološka svojstva; termofizička svojstva; karagenan
(high hydrostatic pressure; β -lactoglobulin; rheological properties; thermophysical properties; carragenan)

Sažetak
Svrha ovoga rada je ispitati utjecaj tretiranja visokim hidrostatskim tlakom na reološka i termofizička svojstva modelnih sustava β - laktoglobulina i karagenana. Suspenzije β - laktoglobulina tretirane su visokim hidrostatskim tlakom od 300 do 600 MPa. Vrijeme tretiranja bilo je 5 i 10 minuta. Mjerenja reoloških svojstava modelnih sustava karagenana i β -laktoglobulina provedena su rotacionim reometrom , Rheometric Scientific RM-180, na temperaturi od 20 C. Reološki parametri određeni su upotrebom Ostwald de Waele-ovog zakona. Rezultati ispitivanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi imali nenewtonski , pseudoplastični karakter, te da uzorci tretirani visokim hidrostatskim tlakom imaju promijenjene reološke značajke uslijed djelomične denaturacije proteina proporcionalne primijenjenom tlaku i vremenu tretiranja. Temperature faznih promjena određene su metodom diferencijalne termičke analize. Utvrđeno je da visoki hidrostatski tlak značajno snižava temperaturu zamrzavanja i odmrzavanja modelnih sustava β -laktoglobulina te da karagenan posjeduje određena krioprotektorska svojstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058021

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Vezilić (autor)

Avatar Url Greta Krešić (autor)

Avatar Url Zoran Herceg (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Herceg, Zoran; Krešić, Greta; Bačić, Marija; Juraga, Edita
Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom // Mljekarstvo, 56 (2006), 1; 67-81 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Herceg, Z., Krešić, G., Bačić, M. & Juraga, E. (2006) Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom. Mljekarstvo, 56 (1), 67-81.
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Kre\v{s}i\'{c}, Greta and Ba\v{c}i\'{c}, Marija and Juraga, Edita}, year = {2006}, pages = {67-81}, keywords = {visoki hidrostatski tlak, β -laktoglobulin, reolo\v{s}ka svojstva, termofizi\v{c}ka svojstva, karagenan}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {56}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Reolo\v{s}ka i termofizi\v{c}ka svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom}, keyword = {visoki hidrostatski tlak, β -laktoglobulin, reolo\v{s}ka svojstva, termofizi\v{c}ka svojstva, karagenan} }
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Kre\v{s}i\'{c}, Greta and Ba\v{c}i\'{c}, Marija and Juraga, Edita}, year = {2006}, pages = {67-81}, keywords = {high hydrostatic pressure, β -lactoglobulin, rheological properties, thermophysical properties, carragenan}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {56}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Rheological and thermophysical properties of carragenan and β -lactoglobulin model systems treated with high hydrostatic pressure}, keyword = {high hydrostatic pressure, β -lactoglobulin, rheological properties, thermophysical properties, carragenan} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Agricola
  • Food Science Technology abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font