Pregled bibliografske jedinice broj: 281848
Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom
Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom // Mljekarstvo, 56 (2006), 1; 67-81 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 281848 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom
(Rheological and thermophysical properties of carragenan and β -lactoglobulin model systems treated with high hydrostatic pressure)
Autori
Herceg, Zoran ; Krešić, Greta ; Bačić, Marija ; Juraga, Edita
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 56
(2006), 1;
67-81
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak; β -laktoglobulin; reološka svojstva; termofizička svojstva; karagenan
(high hydrostatic pressure; β -lactoglobulin; rheological properties; thermophysical properties; carragenan)
Sažetak
Svrha ovoga rada je ispitati utjecaj tretiranja visokim hidrostatskim tlakom na reološka i termofizička svojstva modelnih sustava β - laktoglobulina i karagenana. Suspenzije β - laktoglobulina tretirane su visokim hidrostatskim tlakom od 300 do 600 MPa. Vrijeme tretiranja bilo je 5 i 10 minuta. Mjerenja reoloških svojstava modelnih sustava karagenana i β -laktoglobulina provedena su rotacionim reometrom , Rheometric Scientific RM-180, na temperaturi od 20 C. Reološki parametri određeni su upotrebom Ostwald de Waele-ovog zakona. Rezultati ispitivanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi imali nenewtonski , pseudoplastični karakter, te da uzorci tretirani visokim hidrostatskim tlakom imaju promijenjene reološke značajke uslijed djelomične denaturacije proteina proporcionalne primijenjenom tlaku i vremenu tretiranja. Temperature faznih promjena određene su metodom diferencijalne termičke analize. Utvrđeno je da visoki hidrostatski tlak značajno snižava temperaturu zamrzavanja i odmrzavanja modelnih sustava β -laktoglobulina te da karagenan posjeduje određena krioprotektorska svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- Agricola
- Food Science Technology abstracts