Pregled bibliografske jedinice broj: 281792
Mjerenje udobnosti kod ojastučenog namještaja
Mjerenje udobnosti kod ojastučenog namještaja // Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025 / Gašljević, Višnja (ur.).
Zagreb: HMD (Hrvatsko mjeriteljsko društvo), 2006. str. 79-93 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 281792 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mjerenje udobnosti kod ojastučenog namještaja
(Comfort measurement of the upholstered furniture)
Autori
Župčić, Ivica ; Bogner, Andrija ; Grbac, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025
/ Gašljević, Višnja - Zagreb : HMD (Hrvatsko mjeriteljsko društvo), 2006, 79-93
Skup
Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 08.05.2006. - 10.05.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
udobnost; konstrukcija; ojastučeni namještaj; zdravlje čovjeka; površina sjedala; površina ležaja
(comfort; construction; upholstered furniture; human and health; seating area; lying area)
Sažetak
Zdravlje čovjeka kao bitan preduvjet dobrog funkcioniranja i biva sve važnija karika u lancu koji se sve više napinje u današnjem načinu rada, poslovanja i borbe za svaku pa i najmanju uštedu vremena i kapitala. Udobnost je svojstvo nečega što pruža dovoljno mjesta i ugodnosti za korištenje i boravak (naslonjač, stan, itd.) - tako je definira V. Anić u svom Rječniku. Udobnost ojastučenog namještaja koji okružuje čovjeka u svakodnevnom životu postaje preduvjet zdravom življenju. Osnovni princip udobnosti leži u sustavu u kojemu se masa tijela osobe koja leži ili sjedi prenosi na površinu kreveta ili sjedala preko kostiju, a kralješnica zadržava svoj prirodan položaj. Čimbenici kao što su konstrukcija ojastučenja i ojastučenih dijelova, oblik i tvrdoća površine ležanja ili sjedenja, stupanj deformacije spomenutih površina zajedno s cijelom konstrukcijom proizvoda utječu na udobnost korisnika i određuju stupanj zamora cijelog organizma. U radu su prikazane dosadašnje spoznaje i neke metode za mjerenje udobnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo