Pregled bibliografske jedinice broj: 280924
Šćir (Amaranthus sp.) kao alternativna krmna kultura
Šćir (Amaranthus sp.) kao alternativna krmna kultura, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 280924 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Šćir (Amaranthus sp.) kao alternativna krmna kultura
(Amaranth (Amaranthus sp.) as alternative forage crop)
Autori
Matovina, Valerio
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2006
Stranica
20
Mentor
Pospišil, Ana
Ključne riječi
šćir; prinos suhe tvari; hranidbena vrijednost
(amaranth; dry matter yield; nutritive value)
Sažetak
Cilj istraživanja provedenih tijekom 2004. godine na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, tijekom 2004. godine bio je utvrditi prinos zelene mase i suhe tvari te hranidbenu vrijednost dvije sorte šćira (1008 - Amaranthus hypochondriacus L. i Koniz - Amaranthus hypochondriacus L. x Amaranthus hybridus L.) sijane u dvije gustoće (4 i 7 kg/ha). Dobiveni podaci uspoređeni su s istim parametrima kod krmnog sirka. Sorte šćira 1008 i Koniz ostvarile su značajno manji prinos suhe tvari u odnosu na krmni sirak. Sorte šćira 1008 i Koniz imale su značajno veći sadržaj surovih proteina, a manji sadržaj surovih vlakana u biljnoj masi u odnosu na krmni sirak. Sorta šćira Koniz i krmni sirak imali su veći sadržaj surovih masti u biljnoj masi u odnosu na sortu šćira 1008. Prema sadržaju surovih proteina i surovih masti sorta Koniz bila bi najperspektivnija za naša uzgojna područja, pa ju možemo preporučiti za uzgoj i daljnja istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA