Pregled bibliografske jedinice broj: 280428
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na kakvoću i prinose ozimog graška u smjesi s pšenicom
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na kakvoću i prinose ozimog graška u smjesi s pšenicom // Agronomski glasnik, 2 (2006), 2; 83-98 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 280428 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na
kakvoću i prinose ozimog graška u smjesi s
pšenicom
(Effect of Inoculation and Nitrogen Top-Dressing on
Quality and Yields of Winter Pea in Wheat Mixture.)
Autori
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Redžepović, Sulejman ; Knežević, Mladen
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 2
(2006), 2;
83-98
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bakterizacija sjemena ozimog graška ; prihrana dušikom ; suha tvar kvržica ; prinos suhe tvari ; krmna vrijednost
(: inoculated of winter pea seeds ; nitrogen top-dressing ; nodule dry matter weight ; dry matter yield ; fodder value)
Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001.g.) utvrđivan je utjecaj bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica na korijenu graška, te prinos suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška s sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae (34 kvržice/biljci), kao i masa suhe tvari kvržica na korijenu graška (0, 185 g/biljci). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 14, 41 t ha-1 (kontrola bez bakterizacije sjemena graška i prihrane dušikom) do 17, 04 t ha-1 (bakterizacija sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 1781 kg ha-1 (prihrana dušikom 2 x 100 kg/ha KAN-a) do 2269 kg ha-1 (bakterizacija), a pšenice od 902 kg ha-1 (kontrola) do 1270 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 2812 kg ha-1 (kontrola) do 3294 kg ha-1 (bakterizacija).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178036
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Darko Uher
(autor)
Sulejman Redžepović
(autor)
Mladen Knežević
(autor)
Zvonimir Štafa
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB ABSTRACT (CAB INTERNATIONAL)
- BIOSIS PREVIEWS
- AGRICOLA
- AGRIS