Pregled bibliografske jedinice broj: 280380
Procjena unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u studenata trodnevnim dnevnikom prehrane
Procjena unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u studenata trodnevnim dnevnikom prehrane // Zbornik sažetaka. 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Lovran, Hrvatska, 2004. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 280380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u studenata trodnevnim dnevnikom prehrane
(Evaluation of dairy products intake in students’ population by 3-day diary)
Autori
Keser, Irena ; Čupek, Tihana ; Šatalić, Zvonimir ; Colić Barić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka. 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ - , 2004
Skup
36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 28.11.2004. - 01.12.2004
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
studenti; mliječni proizvodi; trodnevni dnevnik prehrane
(students; dairy products; 3-day diary)
Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi su najvažniji izvor kalcija u prehrani i gotovo je nemoguće postići adekvatan unos kalcija ukoliko mliječni proizvodi nisu izvor najmanje 60 % preporučenog dnevnog unosa (DRI). Cilj ovog istraživanja bio je odrediti zastupljenost ove skupine namirnica u cjelodnevnom obroku studenata. Unos mlijeka i mliječnih proizvoda je određen trodnevnim dnevnikom prehrane u 80 ispitanika, oba spola, prosječne dobi 23 godine. Rezultati nisu pokazali statistički značajnu razliku među spolovima s obzirom na udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj prehrani. Energijski udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnom obroku bio je u prosjeku 13, 0 % kJ u muškaraca i 13, 5 % kJ u žena. Mlijeko je konzumiralo 93, 7 % muškaraca i 90, 9 % žena. Više žena (59, 0 %) nego muškaraca (56, 2 %) je konzumiralo jogurt, a sir više muškaraca (87, 5 %) nego žena (60, 6 %). Prosječni udjel kalcija iz mlijeka i mliječnih proizvoda bio je 45, 4 % DRI u muškaraca i 40, 9 % DRI u žena. Rezultati istraživanja su pokazali da prosječan energijski udjel mlijeka i mliječnih proizvoda nije bio zadovoljavajući u studentskoj prehrani. U prosječnom dnevnom obroku udjel kalcija iz mlijeka i mliječnih proizvoda bio je niži od preporuka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija