Pregled bibliografske jedinice broj: 278930
Udio i sastav sfingolipida u mlijeku
Udio i sastav sfingolipida u mlijeku, 2005., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 278930 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio i sastav sfingolipida u mlijeku
(Composition of milk sphingolipids)
Autori
Ribar, Slavica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.03
Godina
2005
Stranica
108
Mentor
Mesarić, Marko
Ključne riječi
sfingozin ; sfinganin ; gangliozidi ; sijaloglikoproteini ; HPLC ; dječja hrana ; ljudsko mlijeko ; mliječni proizvodi
(sphingosine ; sphinganine ; gangliosides ; sialoglycoproteins ; HPLC)
Sažetak
Cilj rada je bio odrediti da li postoje razlike u koncentracijama slobodnog i ukupnog sfingozina i sfinganina, gangliozida i sijaloglikoproteina između majčinog mlijeka i dječje hrane, drugih vrsta mlijeka, mliječnih proizvoda i mlijeka žena koje boluju od dijabetesa tipa 1. Koncentracije slobodnih i ukupnih sfingozinskih baza, gangliozida i sijaloglikoproteina u majčinom mlijeku se mijenjaju tijekom laktacije, a bile su značajno veće nego u dječjoj hrani. Rezultati doboveni analizom raznih vrsta mlijeka ukazuju da su koncentracije slobodnog sfingozina i sfinganina bile najveće u majčinom mlijeku. Koncentracije slobodnog sfingozina i sfinganina u većini mliječnih proizvoda su bile manje nego u majčinom mlijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0108186
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Marko Mesarić
(mentor)