Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 278572

Polifenolni spojevi kakao masa različitog podrijetla i njihova antioksidacijska aktivnost


Marušić, Marija
Polifenolni spojevi kakao masa različitog podrijetla i njihova antioksidacijska aktivnost, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 278572 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni spojevi kakao masa različitog podrijetla i njihova antioksidacijska aktivnost
(Polyphenols in cocoa liquor of different origin and their antioxidative activity)

Autori
Marušić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2005

Stranica
60

Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; DPPH-metoda; kakao masa; metilksantini; polifenoli
(antioxidative activity; cocoa liquor; DPPH-method; methylxanthines; polyphenols)

Sažetak
Posljednjih je godina posebno zanimanje znanstvenika usmjereno prema prirodnim antioksidantima i njihovoj ulozi u zaštiti ljudskog zdravlja. Čokolada je prema mnogim istraživanjima bogata antioksidantima i to polifenolima [(-)- epikatehin, (+)- katehin i procijanidini]. U radu su primjenom UV/VIS spektroskopskih metoda kvantitativno određeni ukupni polifenolni spojevi i njihova antioksidacijska aktivnost. Ukupni polifenoli određeni su iz odmašćenih kakao masa različita podrijetla (kakao mase iz Amerike i Afrike i kakao masa iz Kraša) s Folin-Ciocalteau reagensom. Za određivanje antioksidacijske aktivnosti upotrijebljena je DPPH-metoda. Antioksidacijska aktivnost kakao masa veća je u uzorcima koji imaju veću koncentraciju polifenola. Vrijeme 50%-tne inhibicije DPPH˙ najmanje je u uzorku koji sadrži najviše polifenola. Također su uklanjani metilksantini iz polifenolnih ekstrakata obradbom s PVP-om, a pokusi su praćeni tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) kojom se uspješno razdvajaju monomerni polifenolni spojevi i metilksantini. Identificirani su teobromin, kava kiselina, (+)-katehin, kafein i (-)-epikatehin usporedbom retencijskih vremena sa standardima i pomoću UV spektara standarda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058024

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Vorkapić-Furač (mentor)

Avatar Url Marija Marušić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marušić, Marija
Polifenolni spojevi kakao masa različitog podrijetla i njihova antioksidacijska aktivnost, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marušić, M. (2005) 'Polifenolni spojevi kakao masa različitog podrijetla i njihova antioksidacijska aktivnost', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maru\v{s}i\'{c}, Marija}, year = {2005}, pages = {60}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, DPPH-metoda, kakao masa, metilksantini, polifenoli}, title = {Polifenolni spojevi kakao masa razli\v{c}itog podrijetla i njihova antioksidacijska aktivnost}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, DPPH-metoda, kakao masa, metilksantini, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maru\v{s}i\'{c}, Marija}, year = {2005}, pages = {60}, keywords = {antioxidative activity, cocoa liquor, DPPH-method, methylxanthines, polyphenols}, title = {Polyphenols in cocoa liquor of different origin and their antioxidative activity}, keyword = {antioxidative activity, cocoa liquor, DPPH-method, methylxanthines, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font