Pregled bibliografske jedinice broj: 278572
Polifenolni spojevi kakao masa različitog podrijetla i njihova antioksidacijska aktivnost
Polifenolni spojevi kakao masa različitog podrijetla i njihova antioksidacijska aktivnost, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 278572 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni spojevi kakao masa različitog podrijetla i njihova antioksidacijska aktivnost
(Polyphenols in cocoa liquor of different origin and their antioxidative activity)
Autori
Marušić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2005
Stranica
60
Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; DPPH-metoda; kakao masa; metilksantini; polifenoli
(antioxidative activity; cocoa liquor; DPPH-method; methylxanthines; polyphenols)
Sažetak
Posljednjih je godina posebno zanimanje znanstvenika usmjereno prema prirodnim antioksidantima i njihovoj ulozi u zaštiti ljudskog zdravlja. Čokolada je prema mnogim istraživanjima bogata antioksidantima i to polifenolima [(-)- epikatehin, (+)- katehin i procijanidini]. U radu su primjenom UV/VIS spektroskopskih metoda kvantitativno određeni ukupni polifenolni spojevi i njihova antioksidacijska aktivnost. Ukupni polifenoli određeni su iz odmašćenih kakao masa različita podrijetla (kakao mase iz Amerike i Afrike i kakao masa iz Kraša) s Folin-Ciocalteau reagensom. Za određivanje antioksidacijske aktivnosti upotrijebljena je DPPH-metoda. Antioksidacijska aktivnost kakao masa veća je u uzorcima koji imaju veću koncentraciju polifenola. Vrijeme 50%-tne inhibicije DPPH˙ najmanje je u uzorku koji sadrži najviše polifenola. Također su uklanjani metilksantini iz polifenolnih ekstrakata obradbom s PVP-om, a pokusi su praćeni tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) kojom se uspješno razdvajaju monomerni polifenolni spojevi i metilksantini. Identificirani su teobromin, kava kiselina, (+)-katehin, kafein i (-)-epikatehin usporedbom retencijskih vremena sa standardima i pomoću UV spektara standarda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija