Pregled bibliografske jedinice broj: 278347
Uzgoj američkog grgeča Perca flavescens (Michill 1814) od ličinke do konzumne ribe u zatvorenom recirkulacijskom sustavu
Uzgoj američkog grgeča Perca flavescens (Michill 1814) od ličinke do konzumne ribe u zatvorenom recirkulacijskom sustavu, 2006., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 278347 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj američkog grgeča Perca flavescens (Michill 1814) od ličinke do konzumne ribe u zatvorenom recirkulacijskom sustavu
(Cultivation of yellow perch Perca flavescens (Michill 1814) from the larval stage to the market size in close recirculation system)
Autori
Jug Dujaković, Jurica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.07
Godina
2006
Stranica
129
Mentor
Safner, Roman
Neposredni voditelj
Glamuzina, Branko
Ključne riječi
američki grgeč; uzgoj ličinki; uzgoj mlađi; učestalost hranidbe
(yellow perch; larval development; larval rearing; feeding schedules)
Sažetak
U radu se iznose rezultati istraživanja bioloških karakteristika američkog grgeča, Perca flavescens i tehnologija njegova uzgoja od ličinačke do adultne faze u zatvorenom recirkulacijskom sustavu.Spor rast američkog grgeča, obično evidentiran u otvorenim uzgojnim sustavima, limitirao je potencijal za komercijalni uzgoj ove vrste. Uzgoj u kontroliranim uvjetima zatvorenog recirkulacijskog sustava rezultirao je značajnim brzim rastom i boljim preživljavanjem. Stalna temperatura od 14 C, povišena slanost od 2 ppt bili su optimalni za rast, razvitak i preživljavanje ranih ličinačkih stadija u periodu resorpcije žumanjčane vrećice. Preživljavanje se u tom periodu kretalo od 65 do 86 %. Stalno svijetlo značajno je smanjilo preživljavanje u tom periodu. Dvije hranidbene sheme dale su jednako uspješne rezultate rasta i preživljavanja u poslijeličinačkoj fazi. U prvoj su u prva tri dana korišteni kolnjaci kao inicijalna živa hrana i zatim se prešlo na ishranu nauplijima artemije. U drugoj se kao inicijalna hrana koriste novoizvaljni naupliji artemije sorte AF. Preživljavanje poslijeličinki u fazi ishrane živom hranom kretalo se između 65 i 70 %. Produženo inicijalno hranjenje kolnjacima i kasno uvođenje nauplija artemije u ishranu poslijeličinki značajno je smanjilo preživljavanje i usporilo rast. U periodu privikavanja na umjetnu hranu dvosedmično hranjenje kombinacijom žive i umjetne hrane značajno je povećalo preživljavanje američkog grgeča u odnosu na nagli prijelaz sa žive na umjetnu hranu. Rast i preživljavanje juvenilnog i odraslog američkog grgeča bilo je značajno bolji na stalnoj temperaturi od 25 C, nego na nižim temperaturama. Dnevna i mjesečna stopa rasta kao i konverzija hrane bili su također značajno viši. Kontinuirano hranjenje kroz 16 sati dnevnog svijetla rezultira boljim preživljavanjem i bržim rastom od razbijanja dnevne količine hrane na pojedinačne obroke. U kontroliranim uvjetima, na stalnoj temperaturi uzgojni ciklus, od mlađi težine 1-2 g do konzumne ribe težine 170 g trajao je devet mjeseci u okruglim i deset mjeseci u pravokutnim bazenima. Tijekom uzgoja dnevna količina hrane izražena u postotku tjelesne težine padala je od početnih 4% do 1, 5 % na kraju pokusa. Mjesečna stopa rasta izražena u postotku tjelesne težine padala je od 7, 7 % na početku pokusa na 2, 1 % u zadnjem mjesecu uzgoja. Preživljavanje je tijekom pokusnog uzgojnog ciklusa u okruglim i pravokutnim bazenima bilo iznad 80 %. Stalnom povišenom temperaturom i stalnim produženim fotoperiodom spriječen je normalan razvitak gonada i spolno sazrijevanje. Težina gonada iznosila je samo 2, 2 % ukupne težine odrasle ribe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)