Pregled bibliografske jedinice broj: 278293
Geografski uvjeti razvoja maslinarstva u Hrvatskoj - usporedba s europskim mediteranskim zemljama
Geografski uvjeti razvoja maslinarstva u Hrvatskoj - usporedba s europskim mediteranskim zemljama // Geografski horizont, 48 (2006), 1/2; 31-40 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 278293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Geografski uvjeti razvoja maslinarstva u Hrvatskoj - usporedba s europskim mediteranskim zemljama
(Geographic Basis of Development of Olive Growing in Croatia - Comparison with European Mediterranean Countries)
Autori
Čuka, Anica
Izvornik
Geografski horizont (0016-7266) 48
(2006), 1/2;
31-40
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
maslinarstvo; Hrvatska; Sredozemlje
(olive growing; Croatia; Mediterranean)
Sažetak
Maslinarstvo na prostoru Sredozemlja seže u daleku prošlost. Premda se ne može točno utvrditi kad se započelo s kultivacijom maslina, najstariji povijesni izvori svjedoče o izvozu maslinovog ulja iz Sirije u Egipat još 2500 godina prije Krista, a postoje indicije o tome da je čovjek još prije 8000 godina dobio ulje iz plodova divlje masline. Zahvaljujući povoljnim prirodno-geografskim uvjetima, prvenstveno blagoj mediteranskoj klimi, ali i zahtjevima svjetskog tržišta na kojem je maslinovo ulje oduvijek bilo traženo, maslinarstvo se stoljećima razvijalo u zemljama na obalama Sredozemnog mora te na ostalim prostorima sa sličnim klimatskim obilježjima. Danas Španjolska, Grčka i Italija prednjače u razvoju maslinarstva, dok Hrvatska koja ima izrazito povoljne uvjete nije u potpunosti iskoristila svoje potencijale. Maslinarstvo je tradicionalno zastupljeno u Primorskoj Hrvatskoj i to prvenstveno na užem priobalnom prostoru te na otocima. Jedan od problema u razvoju maslinarstva je to što su hrvatski otoci i priobalna ruralna naselja tijekom druge polovice 20. stoljeća doživjeli značajnu socio-geografsku transformaciju, a intenziviranje procesa deruralizacije, deagrarizacije i demografske regresije, dodatno je dovelo do slabljenja ove poljodjelske grane i do zapuštanja tisuća stabala maslina. Razvoj turizma također je imao negativnu ulogu u razvoju maslinarstva jer je velikim dijelom bavljenje turizmom doživljeno kao alternativa bavljenju primarnim djelatnostima koje su zahtjevale više vremena i težak fizički rad, a donosile manju financijsku dobit. Iako se hrvatski turizam dugo godina oslanjao gotovo isključivo na povoljne klimatske uvjete, čistoću mora, razvedenost obale i ostale atraktivne prirodne faktore, današnji turisti imaju mnogo veće zahtjeve. Autohtoni poljoprivredni proizvodi danas su sve traženiji, a posebice ukoliko se radi o ekološki proizvedenoj hrani. Stoga i hrvatsko maslinarstvo, zahvaljujući velikom tržištu i visokim cijenama maslinovog ulja i stolnih maslina, može opstati kao jedna od glavnih poljodjelskih grana na prostoru hrvatskog primorja. Dodatni poticaj razvoju maslinarstva je to što maslina globalno gledajući uspjeva samo na manjem prostoru, a maslinovo ulje koristi se u cijelome svijetu tj. zahtjeve svjetskog tržišta još uvijek ne može zadovoljiti trenutna svjetska proizvodnja zbog čega je maslinarstvo poljodjelska aktivnost sa sigurnom budućnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Geografija