Pregled bibliografske jedinice broj: 278154
Zdravstvena ispravnost bezalkoholnih pića
Zdravstvena ispravnost bezalkoholnih pića, 2006., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 278154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstvena ispravnost bezalkoholnih pića
(Soft drinks health accuracy)
Autori
Josipović, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.06
Godina
2006
Stranica
96
Mentor
Kniewald, Jasna
Ključne riječi
bezalkoholna pića; sirupi; sokovi; zdravstvena ispravnost; konzervansi; umjetna sladila; boje
(soft drinks; health accuracy; syrups; carbonated drinks; preservatives; colours; sweetener)
Sažetak
Ocjena zdravstvene ispravnosti bezalkoholnih pića (sirupa i sokova) koji se nalaze na tržištu Brodsko-posavske županije provedena je za četiri proizvođača sokova (Bimbo, Dam-Daj, M i Tomi) na temelju mikrobiološke analize, analize prisutnih konzervansa, umjetnih sladila i prehrambenih boja. Mikrobiološke analize ukazale su da je većina uzoraka u periodu od 2001.-2004. zdravstveno ispravna, a odstupanja su nađena samo u nekim uzorcima iz punionice Dam-Daj, gdje je određen povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i kvasaca. Umjetne organske boje najviše su se koristile za bojanje sirupa u svim punionicama, a punionica Bimbo ih je koristila i za bojanje gaziranih sokova. Količine konzervansa u sirupima za uzorke iz svih punionica odgovarale su MDK vrijednostima, osim u punionicama Tomi i Bimbo u 2001. određena su odstupanja u gaziranim sokovima. Analizom umjetnih sladila najviše vrijednosti su nađene za saharin, za koji je dozvoljen vrlo nizak MDK u odnosu na druga sladila, te su prekoračenja MDK vezana uz to sladilo. Tomi, M i Bimbo punionice su imale prekoračenje količine saharina u sokovima, dok Dam-Daj i M u sirupima. Na temelju provedenih analiza može se zaključiti da je najugroženija populacija djece od 1-10 godina s obzirom na mogućnost unosa raznih aditiva s poznatim štetnim djelovanjem. Djeca najviše konzumiraju sokove, a s obzirom na usporedbu MDK i ADI vrijednosti (koje isključivo vrijede za odrasle osobe) jasno je da bi trebalo uvesti ADI za djecu ili posebno naznačiti na deklaraciji koliko smiju konzumirati djeca proizvoda u kojima su dozvoljive razine aditiva predviđene za odraslu osobu. Potrebno bi bilo predvidjeti postojanje posebnih lista s ADI vrijednostima za prehrambene aditive kojih bi se pridržavali proizvođači, a proizvodi imali oznaku da su za djecu, odnosno sa smanjenom količinom aditiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058010
058-0582184-2232 - Endokrino-aktivne supstancije u hrani i oštećenja reproduktivnog sustava (Šimić, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Kniewald
(mentor)