Pregled bibliografske jedinice broj: 278103
Određivanje antocijana, flavonol glikozida i antioksidacijske aktivnosti u kašama i sokovima drijenka (cornus mas l.)
Određivanje antocijana, flavonol glikozida i antioksidacijske aktivnosti u kašama i sokovima drijenka (cornus mas l.), 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 278103 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje antocijana, flavonol glikozida i antioksidacijske aktivnosti u kašama i sokovima drijenka (cornus mas l.)
(Determination of anthocyanins, flavonol glicosides and antioxidant activity in cornelian cherry fruits and nectars (cornus mas, l.))
Autori
Posavec, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.10
Godina
2006
Stranica
94
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; antocijani; drijenak; flavonol-3-glikozidi; HPLC
(antioxidant activity; anthocyanins; Cornelian cherry; flavonol glicosides; HPLC)
Sažetak
Plodovi dviju sorata drijenka (Cornus mas L.) analizirani su i korišteni za pripremu kašastih sokova.U ovom istraživanju određivani su bioaktivni spojevi, ukupni i pojedinačni antocijani i flavonol glikozidi, kojima plodovi i sokovi drijenka obiluju. Ukupni antocijani određivani su metodom obezbojenja disulfitom, dok su pojedinačni antocijani i flavonol glikozidi određivani primjenom HPLC uz UV-Vis/ PDA detekciju. Za određivanje antioksidacijske aktivnosti korištene su tri različite metode: DPPH, FRAP i ABTS. Senzorske karakteristike plodova drijenka i njihovih proizvoda određene su kvantitativnom deskriptivnom metodom. Dobiveni rezultati pokazuju visoku koncentraciju antocijana u svim ispitivanim uzorcima, a posebno u svježim bobicama drijenka (745, 27 mg/L – ''D1'' i 1281, 63 mg/kg-''D2''). Antocijani određeni u ispitivanim uzorcima primjenom HPLC metode su: cijanidin-3-galaktozid, pelargonidin-3-galaktozid, pelargonidin-3-glukozid, peonidin-3-galaktozid te cijanidin-3-glukozid. Od spomenutih antocijana, koncentracija pelargonidin-3-galaktozida bila je najviša u svim uzorcima. Flavonol glikozidi kvercetin-3-glukozid, kvercetin-3-rutinozid, kvercetin-3-ksilozid u ispitivanim su uzorcima bili određeni u podjednakim koncentracijama, dok je kvercetin-3-ramnozida bilo u jako malim koncentracijama. Općenito, ovo istraživanje pokazuje smanjenje količina svih fenolnih spojeva tijekom obrade plodova drijenka u kašaste sokove. Prema DPPH, FRAP i ABTS metodi, svi uzorci pokazuju značajnu antioksidacijsku aktivnost. Kvantitativna deskriptivna analiza potvrdila je da su istraživani plodovi drijenka visoke kvalitete, a posebno kašasti sokovi s 35% suhe tvari voća u ukupnoj suhoj tvari nektara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)