Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 278103

Određivanje antocijana, flavonol glikozida i antioksidacijske aktivnosti u kašama i sokovima drijenka (cornus mas l.)


Posavec, Marijana
Određivanje antocijana, flavonol glikozida i antioksidacijske aktivnosti u kašama i sokovima drijenka (cornus mas l.), 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 278103 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje antocijana, flavonol glikozida i antioksidacijske aktivnosti u kašama i sokovima drijenka (cornus mas l.)
(Determination of anthocyanins, flavonol glicosides and antioxidant activity in cornelian cherry fruits and nectars (cornus mas, l.))

Autori
Posavec, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
31.10

Godina
2006

Stranica
94

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; antocijani; drijenak; flavonol-3-glikozidi; HPLC
(antioxidant activity; anthocyanins; Cornelian cherry; flavonol glicosides; HPLC)

Sažetak
Plodovi dviju sorata drijenka (Cornus mas L.) analizirani su i korišteni za pripremu kašastih sokova.U ovom istraživanju određivani su bioaktivni spojevi, ukupni i pojedinačni antocijani i flavonol glikozidi, kojima plodovi i sokovi drijenka obiluju. Ukupni antocijani određivani su metodom obezbojenja disulfitom, dok su pojedinačni antocijani i flavonol glikozidi određivani primjenom HPLC uz UV-Vis/ PDA detekciju. Za određivanje antioksidacijske aktivnosti korištene su tri različite metode: DPPH, FRAP i ABTS. Senzorske karakteristike plodova drijenka i njihovih proizvoda određene su kvantitativnom deskriptivnom metodom. Dobiveni rezultati pokazuju visoku koncentraciju antocijana u svim ispitivanim uzorcima, a posebno u svježim bobicama drijenka (745, 27 mg/L – ''D1'' i 1281, 63 mg/kg-''D2''). Antocijani određeni u ispitivanim uzorcima primjenom HPLC metode su: cijanidin-3-galaktozid, pelargonidin-3-galaktozid, pelargonidin-3-glukozid, peonidin-3-galaktozid te cijanidin-3-glukozid. Od spomenutih antocijana, koncentracija pelargonidin-3-galaktozida bila je najviša u svim uzorcima. Flavonol glikozidi kvercetin-3-glukozid, kvercetin-3-rutinozid, kvercetin-3-ksilozid u ispitivanim su uzorcima bili određeni u podjednakim koncentracijama, dok je kvercetin-3-ramnozida bilo u jako malim koncentracijama. Općenito, ovo istraživanje pokazuje smanjenje količina svih fenolnih spojeva tijekom obrade plodova drijenka u kašaste sokove. Prema DPPH, FRAP i ABTS metodi, svi uzorci pokazuju značajnu antioksidacijsku aktivnost. Kvantitativna deskriptivna analiza potvrdila je da su istraživani plodovi drijenka visoke kvalitete, a posebno kašasti sokovi s 35% suhe tvari voća u ukupnoj suhoj tvari nektara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Posavec, Marijana
Određivanje antocijana, flavonol glikozida i antioksidacijske aktivnosti u kašama i sokovima drijenka (cornus mas l.), 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Posavec, M. (2006) 'Određivanje antocijana, flavonol glikozida i antioksidacijske aktivnosti u kašama i sokovima drijenka (cornus mas l.)', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Posavec, Marijana}, year = {2006}, pages = {94}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, antocijani, drijenak, flavonol-3-glikozidi, HPLC}, title = {Odre\djivanje antocijana, flavonol glikozida i antioksidacijske aktivnosti u ka\v{s}ama i sokovima drijenka (cornus mas l.)}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, antocijani, drijenak, flavonol-3-glikozidi, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Posavec, Marijana}, year = {2006}, pages = {94}, keywords = {antioxidant activity, anthocyanins, Cornelian cherry, flavonol glicosides, HPLC}, title = {Determination of anthocyanins, flavonol glicosides and antioxidant activity in cornelian cherry fruits and nectars (cornus mas, l.)}, keyword = {antioxidant activity, anthocyanins, Cornelian cherry, flavonol glicosides, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font