Pregled bibliografske jedinice broj: 278016
Prikaz odabranih prehrambenih navika starijih osoba u Hrvatskoj - HZA
Prikaz odabranih prehrambenih navika starijih osoba u Hrvatskoj - HZA // ..... : knjiga sažetaka ; u: Liječnički vjesnik 128 (2006) (S1), 2006. str. 103-103 (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 278016 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prikaz odabranih prehrambenih navika starijih osoba u Hrvatskoj - HZA
(Reviewing the dietary habits of the elderly in Croatia)
Autori
Mihok, Diana ; Puljak, Ana ; Perko, Goran ; Radašević, Hrvoje ; Tomek-Roksandić, Spomenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
..... : knjiga sažetaka ; u: Liječnički vjesnik 128 (2006) (S1)
/ - , 2006, 103-103
Mjesto i datum
,
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
rizično zdravstveno ponašanje; starije osobe; prehrambene navike; doručak; voće; kruh; salata; prevencije bolesti
(risky health behaviors; the elderly; dietary habits; breakfast; fruit; bread; salad; disease prevention)
Sažetak
Zdrava i pravilna prehrana je jedan od načina za efikasnu primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti današnjice, osobito u starijih osoba. Prehrana koja je prilagođena spečifičnim potrebama starije dobi pridonosi boljoj kvaliteti života, većem zadovoljstvu i zdravlju starije osobe. Loše prehrambene navike, kao oblik rizičnog zdravstvenog ponašanja, moguće je mijenjati i to je jedan od prioritetnih zadataka gerontološke preventivne djelatnosti. Prema rezultatima provedene Hrvatske zdravstvene ankete CROCAN 2003. kod starijih osoba od 65 godina kojih je ukupno bilo 2952, ustanovljeno je kako 66, 4% starijih osoba redovito doručkuje, zatim 24, 6% starijih osoba doručkuje, ali ne redovito te 9, 0% ih uopće ne doručkuje. Što se tiče konzumacije kave kod starijih osoba od 65 godina 24, 4% starijih osoba ne konzumira kavu, 64, 3% ih konzumira do dvije šalice kave dnevno, a 11, 0% ih konzumira tri i više šalice kave dnevno. Prema provedenoj analizi usmjerenoj na konzumaciju kolača, keksa ili drugih slatkiša 14, 4% ih uopće ne konzumira kolače, kekse ili druge slatkiše, 38, 5% vrlo rijetko (nekoliko puta mjesečno), 27, 9% do dva puta tjedno, a19, 1% svaki ili skoro svaki dan. Udio od 1, 5% starijih osoba ne pojede niti jednu krišku kruha dnevno, 74, 7% ih pojede do tri kriške kruha dnevno, a 23, 2% četiri i više kriška kruha dnevno. Starijih ispitanika koji uopće ne jedu salatu ima 3, 3%, dok ih 45, 5% jede salatu svaki dan ili skoro svaki dan. Sa konzumacijom voća situacija je nešto lošija nego kod konzumiranja salate. Stariji ispitanici s udjelom od 5, 4% uopće ne jedu voće, dok ih samo 19, 1% jede voće svaki dan. Iz ovog odabranog prikaza možemo zaključiti kako je neophodno utjecati na promjene prehrambenih navika starijih osoba i to osobito u smislu smanjenja unosa kruha, kolača, slatkiša i kave na račun povećanja unosa prvenstveno voća te povrća i salata. Primjenom Programa primarne, sekundarne i tercijarne prevencije za starije osobe moguće je sprečavanje pojave mnogih bolesti u starijoj životnoj dobi te usporavanje procesa bolesnog starenja i postizanje zdrave dugovječnosti.Praktično primjenjujući principe zdrave prehrane u starijoj životnoj dobi osim zdravstvenih dobitaka može se pridonijeti i smanjenju ukupne zdravstvene potrošnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
0121003
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
- MEDLINE