Pregled bibliografske jedinice broj: 277480
Antioksidativna aktivnost različitih sorata jagoda i odgovarajućih džemova
Antioksidativna aktivnost različitih sorata jagoda i odgovarajućih džemova, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 277480 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost različitih sorata jagoda i odgovarajućih džemova
(Antioxidative activity of different strawberry cultivars and the jams obtaind from them)
Autori
Sučić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.03
Godina
2005
Stranica
70
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; antocijani; jagode; neflavonoidi; ukupni fenoli
(antioxidative activity; anthocyanins; strawberries; non-flavonoid; total phenolics)
Sažetak
U radu je ispitan fizikalno-kemijski sastav jagoda sorata Miss, marmolada, Elsanta, Miranda, Madeleine, Diamante i Honeoye te su od njihovih kaša pripremljeni niskokalorični džemovi. Određeni su ukupni fenoli, neflavonoidi, flavonoidi i antocijani primjenom spektrofotometrijske metode u kašama i džemovima svih sorata jagoda. Antioksidativna aktivnost uzoraka određena je DPH metodom. Ispitivane sorte jagoda bitno su se razlikovale prema količini ukupnih fenola, a najviše su bili zastupljeni fenolni spojevi iz grupe neflavonoida. najveća količina antocijana određena je u sorti Madeleine, a najniža u sorti Elsanta nd. Udio ukupnih fenola u džemu smanjio se prosječno za 25%, a udio antocijana za 37%. Na temelju provedenih analiza utvrđeno je da svi ispitivani uzorci imaju izrazitu antioksidativnu aktivnost, koja je u kašama iznosila više od 88, a u džemovima više od 84%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija