Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 277480

Antioksidativna aktivnost različitih sorata jagoda i odgovarajućih džemova


Sučić, Martina
Antioksidativna aktivnost različitih sorata jagoda i odgovarajućih džemova, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 277480 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativna aktivnost različitih sorata jagoda i odgovarajućih džemova
(Antioxidative activity of different strawberry cultivars and the jams obtaind from them)

Autori
Sučić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.03

Godina
2005

Stranica
70

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; antocijani; jagode; neflavonoidi; ukupni fenoli
(antioxidative activity; anthocyanins; strawberries; non-flavonoid; total phenolics)

Sažetak
U radu je ispitan fizikalno-kemijski sastav jagoda sorata Miss, marmolada, Elsanta, Miranda, Madeleine, Diamante i Honeoye te su od njihovih kaša pripremljeni niskokalorični džemovi. Određeni su ukupni fenoli, neflavonoidi, flavonoidi i antocijani primjenom spektrofotometrijske metode u kašama i džemovima svih sorata jagoda. Antioksidativna aktivnost uzoraka određena je DPH metodom. Ispitivane sorte jagoda bitno su se razlikovale prema količini ukupnih fenola, a najviše su bili zastupljeni fenolni spojevi iz grupe neflavonoida. najveća količina antocijana određena je u sorti Madeleine, a najniža u sorti Elsanta nd. Udio ukupnih fenola u džemu smanjio se prosječno za 25%, a udio antocijana za 37%. Na temelju provedenih analiza utvrđeno je da svi ispitivani uzorci imaju izrazitu antioksidativnu aktivnost, koja je u kašama iznosila više od 88, a u džemovima više od 84%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Bituh (autor)

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sučić, Martina
Antioksidativna aktivnost različitih sorata jagoda i odgovarajućih džemova, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sučić, M. (2005) 'Antioksidativna aktivnost različitih sorata jagoda i odgovarajućih džemova', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Su\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2005}, pages = {70}, keywords = {antioksidativna aktivnost, antocijani, jagode, neflavonoidi, ukupni fenoli}, title = {Antioksidativna aktivnost razli\v{c}itih sorata jagoda i odgovaraju\'{c}ih d\v{z}emova}, keyword = {antioksidativna aktivnost, antocijani, jagode, neflavonoidi, ukupni fenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Su\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2005}, pages = {70}, keywords = {antioxidative activity, anthocyanins, strawberries, non-flavonoid, total phenolics}, title = {Antioxidative activity of different strawberry cultivars and the jams obtaind from them}, keyword = {antioxidative activity, anthocyanins, strawberries, non-flavonoid, total phenolics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font