Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 275062

Procjena unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani oboljelih od celijakije u Hrvatskoj


Panjkota Krbavčić, Ines; Sučić, Martina
Procjena unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani oboljelih od celijakije u Hrvatskoj // Zbornik sažetaka. 37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Lovran, Hrvatska, 2006. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 275062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani oboljelih od celijakije u Hrvatskoj
(Estimation of milk and diary intake in nutrition of the celiac pateints in Croatia)

Autori
Panjkota Krbavčić, Ines ; Sučić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka. 37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / - , 2006

Skup
37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 26.11.2006. - 29.11.2006

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
celijakija; mlijeko; mliječni proizvodi; unos kalcija
(celiac; milk; diary; calcium intake)

Sažetak
Celijakija je bolest probavnog trakta pri kojoj dolazi do oštećenja tankog crijeva i problema sa apsorpcijom hranjivih sastojaka. Oboljeli ne podnose protein gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Najmanja količina glutena u hrani oštećuje tanko crijevo oboljelih. U Hrvatskoj postoji vrlo malo podataka o prehrani i prehrambenim navikama ove vrlo osjetljive populacije. Jedini lijek za oboljele od celijakije je bezglutenska prehrana, tj. izbjegavanje najmanjih količina glutena u prehrani. Mlijeko i mliječni proizvodi su najvažniji izvor kalcija, a ova populacija, je zbog malapsorptivnog sindroma osobito osjetljiva te sklona oboljenjima koja nastaju kao posljedica nedovoljnog unosa kalcija (osteoporoza, osteopenija). Stoga su svrha i cilj ovog istraživanja bili odrediti udio mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani oboljelih od celijakije, s posebnim osvrtom na unos kalcija. Unos mlijeka i mliječnih proizvoda utvrđen je trodnevnim dnevnikom prehrane i upitnikom o učestalosti konzumiranja hrane i pića (FFQ) kod 15 oboljelih od celijakije te 6 članova njihovih obitelji. Rezultati nisu pokazali statistički značajnu razliku u udjelu mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj prehrani kod oboljelih i kod članova njihovih obitelji. Energetski udio mlijeka i mliječnih proizvoda bio je u prosijeku kod oboljelih 11, 82 % kcal, a kod članova obitelji 20, 24 % kcal. Prosječni udjel kalcija iz mlijeka i mliječnih proizvoda bio je 41, 74 % DRI u oboljelih i 64, 24 % DRI u članova obitelji. Oboljeli konzumiraju najviše mlijeka (5, 48%), jogurta (1, 86%), pudinga (1, 67%) i sirnog namaza (1, 02%). Rezultati istraživanja pokazali su da je prosječni dnevni unos mlijeka i mliječnih proizvoda u oboljelih od celijakije manji od preporuka, što se također odnosi i na unos kalcija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058028

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ines Panjkota-Krbavčić (autor)

Avatar Url Martina Bituh (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Panjkota Krbavčić, Ines; Sučić, Martina
Procjena unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani oboljelih od celijakije u Hrvatskoj // Zbornik sažetaka. 37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Lovran, Hrvatska, 2006. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Panjkota Krbavčić, I. & Sučić, M. (2006) Procjena unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani oboljelih od celijakije u Hrvatskoj. U: Zbornik sažetaka. 37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Panjkota Krbav\v{c}i\'{c}, Ines and Su\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2006}, keywords = {celijakija, mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi, unos kalcija}, title = {Procjena unosa mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda u prehrani oboljelih od celijakije u Hrvatskoj}, keyword = {celijakija, mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi, unos kalcija}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Panjkota Krbav\v{c}i\'{c}, Ines and Su\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2006}, keywords = {celiac, milk, diary, calcium intake}, title = {Estimation of milk and diary intake in nutrition of the celiac pateints in Croatia}, keyword = {celiac, milk, diary, calcium intake}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font