Pregled bibliografske jedinice broj: 275062
Procjena unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani oboljelih od celijakije u Hrvatskoj
Procjena unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani oboljelih od celijakije u Hrvatskoj // Zbornik sažetaka. 37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Lovran, Hrvatska, 2006. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 275062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani oboljelih od celijakije u Hrvatskoj
(Estimation of milk and diary intake in nutrition of the celiac pateints in Croatia)
Autori
Panjkota Krbavčić, Ines ; Sučić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka. 37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ - , 2006
Skup
37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 26.11.2006. - 29.11.2006
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
celijakija; mlijeko; mliječni proizvodi; unos kalcija
(celiac; milk; diary; calcium intake)
Sažetak
Celijakija je bolest probavnog trakta pri kojoj dolazi do oštećenja tankog crijeva i problema sa apsorpcijom hranjivih sastojaka. Oboljeli ne podnose protein gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Najmanja količina glutena u hrani oštećuje tanko crijevo oboljelih. U Hrvatskoj postoji vrlo malo podataka o prehrani i prehrambenim navikama ove vrlo osjetljive populacije. Jedini lijek za oboljele od celijakije je bezglutenska prehrana, tj. izbjegavanje najmanjih količina glutena u prehrani. Mlijeko i mliječni proizvodi su najvažniji izvor kalcija, a ova populacija, je zbog malapsorptivnog sindroma osobito osjetljiva te sklona oboljenjima koja nastaju kao posljedica nedovoljnog unosa kalcija (osteoporoza, osteopenija). Stoga su svrha i cilj ovog istraživanja bili odrediti udio mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani oboljelih od celijakije, s posebnim osvrtom na unos kalcija. Unos mlijeka i mliječnih proizvoda utvrđen je trodnevnim dnevnikom prehrane i upitnikom o učestalosti konzumiranja hrane i pića (FFQ) kod 15 oboljelih od celijakije te 6 članova njihovih obitelji. Rezultati nisu pokazali statistički značajnu razliku u udjelu mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj prehrani kod oboljelih i kod članova njihovih obitelji. Energetski udio mlijeka i mliječnih proizvoda bio je u prosijeku kod oboljelih 11, 82 % kcal, a kod članova obitelji 20, 24 % kcal. Prosječni udjel kalcija iz mlijeka i mliječnih proizvoda bio je 41, 74 % DRI u oboljelih i 64, 24 % DRI u članova obitelji. Oboljeli konzumiraju najviše mlijeka (5, 48%), jogurta (1, 86%), pudinga (1, 67%) i sirnog namaza (1, 02%). Rezultati istraživanja pokazali su da je prosječni dnevni unos mlijeka i mliječnih proizvoda u oboljelih od celijakije manji od preporuka, što se također odnosi i na unos kalcija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija