Pregled bibliografske jedinice broj: 274944
Oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla maslina i maslinovog ulja u Hrvatskoj
Oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla maslina i maslinovog ulja u Hrvatskoj // Pomologia Croatica, 12 (2006), 2; 175-188 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 274944 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla maslina i maslinovog ulja u Hrvatskoj
(Designation of origine and geographical indication of olives and olive oils in Croatia)
Autori
Sladonja, Barbara ; Radulović, Marina ; Brkić, Karolina ; Krapac, Marin ; Šetić, Elvino
Izvornik
Pomologia Croatica (1330-6626) 12
(2006), 2;
175-188
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
maslinovo ulje; stolne masline; zaštita; oznaka izvornosti; oznaka zemljopisnog podrijetla
(olive oil; table olives; protection; designation of origin; geographical indication)
Sažetak
Europsko i svjetsko tržište prehrambenih proizvoda zasićeno je novim proizvodima koji međusobno konkuriraju kakvoćom i cijenom. Nespecifični proizvodi nisu u mogućnosti nositi se s oštrom konkurencijom sličnih proizvoda, a potrošači su često nesigurni u kakvoću onoga što kupuju. Zbog toga se javila potreba za zaštitom proizvoda visoke kakvoće i specifičnih karakteristika. U tu svrhu EU je 1992. godine stvorila sustave: PDO (Protected Designation of Origin odnosno Oznaka izvornosti), PGI (Protected Geographical Indication odnosno Oznaka zemljopisnog podrijetla) i TSG (Traditional Speciality Guaranteed odnosno Oznaka „ tradicionalni ugled“ ). Od 2005. godine proizvođačima u Hrvatskoj omogućena je ista zaštita za proizvode koje imaju i proizvođači u zemljama EU, čime se podiže razina konkurentnosti domaće proizvodnje i prepoznatljivost domaćih proizvoda. Cilj ovog rada bio je pojasniti mogućnosti zaštite maslinovog ulja i stolnih maslina, te iznošenjem praktičnih primjera dati doprinos u bržem integriranju Hrvatske u europsko i svjetsko tržište proizvoda od maslina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Marin Krapac
(autor)
Elvino Šetić
(autor)
Karolina Brkić Bubola
(autor)
Barbara Sladonja
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB International
- Biosis Previews
- Agricola
- Food Sci.& Tech.Abs. i Agris.