Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 273408

Funkcionalni proizvodi na bazi žitarica


Ugarčić-Hardi, Žaneta
Funkcionalni proizvodi na bazi žitarica // Festival kruha
Zagreb, Hrvatska, 2005. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)


CROSBI ID: 273408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalni proizvodi na bazi žitarica
(Cereal based functional products)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Skup
Festival kruha

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 08.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
funkcionalna hrana; nutritivna vrijednost
(functional food; nutritional value)

Sažetak
Funkcionalna hrana je ona hrana koja sadrži sastojke, koji osim nutritivne vrijednosti pozitivno djeluju na zdravlje. Pojam funkcionalna hrana prihvaćen je od strane svjetskih znanstvenih institucija s područja prehrane. Ona ima povoljan učinak na ljudsko zdravlje i podliježe posebnim propisima. Treba napomenuti da nisu sve namirnice s povoljnim učinkom na zdravlje automatski funkcionalna hrana. Tako npr. proizvodi s prefiksom "s niskim udjelom masti", "niskokalorično", "bez šećera" i sl. unatoč njihovim učincima nisu funkcionalna hrana. Također, prehrana određenih religijskih skupina npr. islam, prehrana zbog uvjerenja npr. vegetarijanska prehrana i sl. nisu funkcionalna hrana. Posebni prehrambeni proizvodi namijenjeni dijabetičarima, alergičarima i drugim osobama s intolerancijom na određene tvari jesu funkcionalna hrana. Treba naglasiti i to da postoji bitna razlika između funkcionalne hrane i hrane koja je označena kao "zdrava hrana". Neki autori se zalažu za definiranje zdrave hrane kao hrane koja pridonosi promociji fiziološke i psihološke ravnoteže organizma kao i optimalnoj otpornosti na stres, infekcije i bolesti. Funkcionalna hrana, osim navedene opće definicije podrazumijeva i paletu proizvoda namijenjenu osobama s posebnim potrebama u prehrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta
Funkcionalni proizvodi na bazi žitarica // Festival kruha
Zagreb, Hrvatska, 2005. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
Ugarčić-Hardi, Ž. (2005) Funkcionalni proizvodi na bazi žitarica. U: Festival kruha.
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {2005}, keywords = {funkcionalna hrana, nutritivna vrijednost}, title = {Funkcionalni proizvodi na bazi \v{z}itarica}, keyword = {funkcionalna hrana, nutritivna vrijednost}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {2005}, keywords = {functional food, nutritional value}, title = {Cereal based functional products}, keyword = {functional food, nutritional value}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font