Pregled bibliografske jedinice broj: 273408
Funkcionalni proizvodi na bazi žitarica
Funkcionalni proizvodi na bazi žitarica // Festival kruha
Zagreb, Hrvatska, 2005. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 273408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalni proizvodi na bazi žitarica
(Cereal based functional products)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Skup
Festival kruha
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 08.10.2005
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
funkcionalna hrana; nutritivna vrijednost
(functional food; nutritional value)
Sažetak
Funkcionalna hrana je ona hrana koja sadrži sastojke, koji osim nutritivne vrijednosti pozitivno djeluju na zdravlje. Pojam funkcionalna hrana prihvaćen je od strane svjetskih znanstvenih institucija s područja prehrane. Ona ima povoljan učinak na ljudsko zdravlje i podliježe posebnim propisima. Treba napomenuti da nisu sve namirnice s povoljnim učinkom na zdravlje automatski funkcionalna hrana. Tako npr. proizvodi s prefiksom "s niskim udjelom masti", "niskokalorično", "bez šećera" i sl. unatoč njihovim učincima nisu funkcionalna hrana. Također, prehrana određenih religijskih skupina npr. islam, prehrana zbog uvjerenja npr. vegetarijanska prehrana i sl. nisu funkcionalna hrana. Posebni prehrambeni proizvodi namijenjeni dijabetičarima, alergičarima i drugim osobama s intolerancijom na određene tvari jesu funkcionalna hrana. Treba naglasiti i to da postoji bitna razlika između funkcionalne hrane i hrane koja je označena kao "zdrava hrana". Neki autori se zalažu za definiranje zdrave hrane kao hrane koja pridonosi promociji fiziološke i psihološke ravnoteže organizma kao i optimalnoj otpornosti na stres, infekcije i bolesti. Funkcionalna hrana, osim navedene opće definicije podrazumijeva i paletu proizvoda namijenjenu osobama s posebnim potrebama u prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)