Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 273350

Trendovi u proizvodnji prehrambenih proizvoda


Ugarčić-Hardi, Žaneta; Šubarić, Drago
Trendovi u proizvodnji prehrambenih proizvoda // Zbornik Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva / Barišić, Pavo (ur.).
Zagreb: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, 2006. str. 545-546 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 273350 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Trendovi u proizvodnji prehrambenih proizvoda
(Trends in food production)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva / Barišić, Pavo - Zagreb : Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, 2006, 545-546

Skup
Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska; Zagreb, Hrvatska, 15.11.2004. - 19.11.2004

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
prehrambena industrija; prehrambena vrijednost; sigurnost hrane; metode analize
(food production; nutritional value; food safety; analitical methods)

Sažetak
Prehrambena industrija mora slijediti trendove prisutne u Europi i svijetu u pogledu asortimana, tehnologije i procesno-tehnoloških rješenja uvažavajući etničke i regionalne specifičnosti. Fizičke i kemijske značajke sastojaka, način na koji se kombiniraju i kako su postavljeni u prehrambenom proizvodu, imaju važan utjecaj na intenzitet funkcionalnih značajki hrane koji su važni za njenu preradu, čuvanje i konzumiranje. Istraživanja na području proizvodnje hrane trebaju doprinijeti povećanju konzumiranja proizvoda s povećanom prehrambenom vrijednošću, smanjenom kalorijskom vrijednošću, sa smanjenim udjelom masti, soli i šećera, sa smanjenim alergenskim svojstvima, niskim udjelom toksičnih tvari, "bio" i "eko" hrana, te hrana proizvedena održivim i nisko interveniranim uzgojem. U proizvodnji hrane postavljaju se novi zahtjevi, povezani sa sigurnošću hrane, novim tehnologijama, sirovinama i nadzorom procesa, koji predstavljaju novi izazov u nadzoru kakvoće. Za nove zahtjeve potrebne su i nove metode nadzora. Biološki postupci (npr. Enzimski testovi za određivanje prisutnosti pesticida, genotoksični testovi za pojedine aditive) koriste se za brzo određivanje kvalitete i zdravstvene ispravnosti pojedinih sirovina za prehrambenu industriju. S metodološkog stajališta može se očekivati rastuća primjena nedestruktivnih brzih fizikalnih metoda, kao što su NIR i NIT tehnike, NMR, FTA, računalna analiza slike i dr. Brz i učinkovit nadzor nad sirovinama kao i nad gotovim prehrambenim proizvodima našli su primjenu i u hrvatskim laboratorijima. Na području proizvodnje prehrambenih proizvoda zamijećene su značajne sličnosti nacionalnih projekata i R&D prioriteta u većini zemalja EU, pa čak i dupliranja. Stoga je potrebna uža povezanost znanstvenika i zajednički rad na projektima, te dostupnost opreme i znanstvenih rezultata.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002
0113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta; Šubarić, Drago
Trendovi u proizvodnji prehrambenih proizvoda // Zbornik Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva / Barišić, Pavo (ur.).
Zagreb: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, 2006. str. 545-546 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Ugarčić-Hardi, Ž. & Šubarić, D. (2006) Trendovi u proizvodnji prehrambenih proizvoda. U: Barišić, P. (ur.)Zbornik Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva.
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, editor = {Bari\v{s}i\'{c}, P.}, year = {2006}, pages = {545-546}, keywords = {prehrambena industrija, prehrambena vrijednost, sigurnost hrane, metode analize}, title = {Trendovi u proizvodnji prehrambenih proizvoda}, keyword = {prehrambena industrija, prehrambena vrijednost, sigurnost hrane, metode analize}, publisher = {Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska; Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, editor = {Bari\v{s}i\'{c}, P.}, year = {2006}, pages = {545-546}, keywords = {food production, nutritional value, food safety, analitical methods}, title = {Trends in food production}, keyword = {food production, nutritional value, food safety, analitical methods}, publisher = {Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska; Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font