Pregled bibliografske jedinice broj: 273350
Trendovi u proizvodnji prehrambenih proizvoda
Trendovi u proizvodnji prehrambenih proizvoda // Zbornik Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva / Barišić, Pavo (ur.).
Zagreb: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, 2006. str. 545-546 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 273350 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Trendovi u proizvodnji prehrambenih proizvoda
(Trends in food production)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva
/ Barišić, Pavo - Zagreb : Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, 2006, 545-546
Skup
Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska; Zagreb, Hrvatska, 15.11.2004. - 19.11.2004
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
prehrambena industrija; prehrambena vrijednost; sigurnost hrane; metode analize
(food production; nutritional value; food safety; analitical methods)
Sažetak
Prehrambena industrija mora slijediti trendove prisutne u Europi i svijetu u pogledu asortimana, tehnologije i procesno-tehnoloških rješenja uvažavajući etničke i regionalne specifičnosti. Fizičke i kemijske značajke sastojaka, način na koji se kombiniraju i kako su postavljeni u prehrambenom proizvodu, imaju važan utjecaj na intenzitet funkcionalnih značajki hrane koji su važni za njenu preradu, čuvanje i konzumiranje. Istraživanja na području proizvodnje hrane trebaju doprinijeti povećanju konzumiranja proizvoda s povećanom prehrambenom vrijednošću, smanjenom kalorijskom vrijednošću, sa smanjenim udjelom masti, soli i šećera, sa smanjenim alergenskim svojstvima, niskim udjelom toksičnih tvari, "bio" i "eko" hrana, te hrana proizvedena održivim i nisko interveniranim uzgojem. U proizvodnji hrane postavljaju se novi zahtjevi, povezani sa sigurnošću hrane, novim tehnologijama, sirovinama i nadzorom procesa, koji predstavljaju novi izazov u nadzoru kakvoće. Za nove zahtjeve potrebne su i nove metode nadzora. Biološki postupci (npr. Enzimski testovi za određivanje prisutnosti pesticida, genotoksični testovi za pojedine aditive) koriste se za brzo određivanje kvalitete i zdravstvene ispravnosti pojedinih sirovina za prehrambenu industriju. S metodološkog stajališta može se očekivati rastuća primjena nedestruktivnih brzih fizikalnih metoda, kao što su NIR i NIT tehnike, NMR, FTA, računalna analiza slike i dr. Brz i učinkovit nadzor nad sirovinama kao i nad gotovim prehrambenim proizvodima našli su primjenu i u hrvatskim laboratorijima. Na području proizvodnje prehrambenih proizvoda zamijećene su značajne sličnosti nacionalnih projekata i R&D prioriteta u većini zemalja EU, pa čak i dupliranja. Stoga je potrebna uža povezanost znanstvenika i zajednički rad na projektima, te dostupnost opreme i znanstvenih rezultata.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek