Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 273293

Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta metodom miješanja za tijesto "Mlinaca" u temperaturnom intervalu 30-80 °C


Tratnjak, Željko
Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta metodom miješanja za tijesto "Mlinaca" u temperaturnom intervalu 30-80 °C, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 273293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta metodom miješanja za tijesto "Mlinaca" u temperaturnom intervalu 30-80 °C
(Determination of specific heat capacity by modified method of mixing for "Mlinci" dough in temperature range from 30°C to 80°C)

Autori
Tratnjak, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
04.10

Godina
2006

Stranica
36

Mentor
Šeruga, Bernarda

Ključne riječi
kalorimetar; specifični toplinski kapacitet; tijesto
(calorimeter; specific heat capacity)

Sažetak
Literaturnih podataka o toplinskim svojstvima sirovina i proizvoda prehrambene industrije ima jako malo. Ti podaci su bitni za energetsko praćenje i bilanciranje određenih procesa. U ovom radu prikazani su rezultati određivanja specifičnog toplinskog kapaciteta za tijesto "Mlinci T-500". Mjerenja su provedena pomoću modificirane metode miješanja u kalorimetru, čiji su uvjeti mjerenja kontrolirani pomoću računala. Mjerenja za tijesto "Mlinci T-500" provedena su u temperaturnom intervalu od 30 °C do 80 °C i to u pet ponavljanja za svakih 2, 5 °C. Najmanja vrijednost specifičnog toplinskog kapaciteta za tijesto "Mlinci T-500" određena je na temperaturi od 29, 6 °C i iznosi 1, 5855 +/- 0, 0876 kJ/kg°C, a najveća vrijednost specifičnog toplinskog kapaciteta određena je na temperaturi od 67, 7 °C i iznosi 2, 7152 +/-0, 6065 kJ/kg°C. Najmanje standardno odstupanje izračunato na temperaturi od 63, 7 °C i iznosi 0, 03709 kJ/kg°C, a najveće standardno odstupanje izračunato je na temperaturi od 40, 3 °C i iznosi 0, 1523 kJ/kg°C. Vrijednosti specifičnog toplinskog kapaciteta za tijesto "Mlinci T-500" rastu u temperaturnom intervalu od 29, 6 °C do 72, 2 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Bernarda Šeruga (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tratnjak, Željko
Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta metodom miješanja za tijesto "Mlinaca" u temperaturnom intervalu 30-80 °C, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Tratnjak, Ž. (2006) 'Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta metodom miješanja za tijesto "Mlinaca" u temperaturnom intervalu 30-80 °C', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tratnjak, \v{Z}eljko}, year = {2006}, pages = {36}, keywords = {kalorimetar, specifi\v{c}ni toplinski kapacitet, tijesto}, title = {Odre\djivanje specifi\v{c}nog toplinskog kapaciteta metodom mije\v{s}anja za tijesto "Mlinaca" u temperaturnom intervalu 30-80 °C}, keyword = {kalorimetar, specifi\v{c}ni toplinski kapacitet, tijesto}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tratnjak, \v{Z}eljko}, year = {2006}, pages = {36}, keywords = {calorimeter, specific heat capacity}, title = {Determination of specific heat capacity by modified method of mixing for "Mlinci" dough in temperature range from 30°C to 80°C}, keyword = {calorimeter, specific heat capacity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font