Pregled bibliografske jedinice broj: 273239
Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline
Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline, 2006., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 273239 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline
(Influence of adding sugars, modified starch and hydrocolloids on the rheological properties of raspberry puree)
Autori
Pavlović, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
24.01
Godina
2006
Stranica
48
Mentor
Pozderović, Andrija
Ključne riječi
kaša maline; šećeri; modificirani škrob; hidrokoloidi; reološka svojstva
(raspberry puree; sugars; modified starch; hydrocolloids; rheological properties)
Sažetak
Poznavanje reoloških svojstava od velike je važnosti pri kreiranju prehrambenih proizvoda. Kaša maline je poluproizvod, osnova za proizvodnju mnogih gotovih proizvoda na bazi maline, i upravo zbog toga je bitno ponavati njena reološka svojstva. Cilj ovog rada je istražiti utjecaj različitih šećera (saharoze, fruktoze), modificiranih škrobova (textra, frigex) i hidrokoloida (karaya, guar) na reološka svojstva kaše maline. Reološka svojstva (smično naprezanje) kaše maline su mjerena pri različitim brzinama smicanja od 3, 47/s do 68 /s uzlazno i silazno. Mjerenja su rađena na temperaturama 0, 10, 20, 30, 40˙C. Istraživanja su provedena na rotacijskom viskozimetru, model DV-III+Digital Rheometer-Brookfield Engineering Laboratories i računalno obrađena softwareom Rheocalc V2.4. Iz dobivenih podataka računati su reološki parametri indeks tečenja (n) i koeficijent konzistencije (k). Iz dobivenih rezultata vidljivo je da je kaša maline pseudoplastična tekućina kojoj se dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida značajno mijenjaju reološka svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113004
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Andrija Pozderović
(mentor)