Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 273239

Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline


Pavlović, Jasmina
Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline, 2006., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 273239 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline
(Influence of adding sugars, modified starch and hydrocolloids on the rheological properties of raspberry puree)

Autori
Pavlović, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
24.01

Godina
2006

Stranica
48

Mentor
Pozderović, Andrija

Ključne riječi
kaša maline; šećeri; modificirani škrob; hidrokoloidi; reološka svojstva
(raspberry puree; sugars; modified starch; hydrocolloids; rheological properties)

Sažetak
Poznavanje reoloških svojstava od velike je važnosti pri kreiranju prehrambenih proizvoda. Kaša maline je poluproizvod, osnova za proizvodnju mnogih gotovih proizvoda na bazi maline, i upravo zbog toga je bitno ponavati njena reološka svojstva. Cilj ovog rada je istražiti utjecaj različitih šećera (saharoze, fruktoze), modificiranih škrobova (textra, frigex) i hidrokoloida (karaya, guar) na reološka svojstva kaše maline. Reološka svojstva (smično naprezanje) kaše maline su mjerena pri različitim brzinama smicanja od 3, 47/s do 68 /s uzlazno i silazno. Mjerenja su rađena na temperaturama 0, 10, 20, 30, 40˙C. Istraživanja su provedena na rotacijskom viskozimetru, model DV-III+Digital Rheometer-Brookfield Engineering Laboratories i računalno obrađena softwareom Rheocalc V2.4. Iz dobivenih podataka računati su reološki parametri indeks tečenja (n) i koeficijent konzistencije (k). Iz dobivenih rezultata vidljivo je da je kaša maline pseudoplastična tekućina kojoj se dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida značajno mijenjaju reološka svojstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavlović, Jasmina
Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline, 2006., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Pavlović, J. (2006) 'Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovi\'{c}, Jasmina}, year = {2006}, pages = {48}, keywords = {ka\v{s}a maline, \v{s}e\'{c}eri, modificirani \v{s}krob, hidrokoloidi, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Utjecaj dodatka \v{s}e\'{c}era, modificiranih \v{s}krobova i hidrokoloida na reolo\v{s}ka svojstva ka\v{s}e maline}, keyword = {ka\v{s}a maline, \v{s}e\'{c}eri, modificirani \v{s}krob, hidrokoloidi, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovi\'{c}, Jasmina}, year = {2006}, pages = {48}, keywords = {raspberry puree, sugars, modified starch, hydrocolloids, rheological properties}, title = {Influence of adding sugars, modified starch and hydrocolloids on the rheological properties of raspberry puree}, keyword = {raspberry puree, sugars, modified starch, hydrocolloids, rheological properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font