Pregled bibliografske jedinice broj: 273201
Određivanje koeficijenta toplinske provodljivosti stacionarnom metodom za tijesto tipa "Mlinci"
Određivanje koeficijenta toplinske provodljivosti stacionarnom metodom za tijesto tipa "Mlinci", 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 273201 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje koeficijenta toplinske provodljivosti stacionarnom metodom za tijesto tipa "Mlinci"
(Determination of thermal conductivity coefficient on steady-state method for dough type "Mlinci")
Autori
Pelivan, Niko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
28.06
Godina
2005
Stranica
30
Mentor
Šeruga, Bernarda
Ključne riječi
koeficijent toplinske provodljivosti; tijesto; mlinci
(thermal conductivity coefficient; dough; Mlinci)
Sažetak
Podataka o toplinskim svojstvima sirovina i proizvoda prehrambene industrije, a posebno pekarske ima relativno malo. Ovi podaci su bitni za energetsko bilanciranje i prećenje procesa. U ovom radu prikazani su rezultati određivanja toplinske provodljivosti tijesta tipa "Mlinci T-500" u ovisnosti o temperaturi. Metoda mjerenja se temelji na stacionarnom prijenosu topline. mjerenja su provedena u temperaturnom području od 35°C do 70°C s oscilaciojom od 0, 1 °C uz mogućnost reguliranja debljine uzorka od 3 do 10 mm. Uvijeti mjerenja kontrolirani su pomoću računala. Maksimalne vrijednosti za koeficijente toplinske provodljivosti zabilježene su kod temeprature 4306°C (0, 4950 W/mK) i kod 56, 6°C (0, 4621 W/mK), a minimalne vrijednosti su zabilježene pri temepraturi od 46, 3°C (0, 3756 W/mK) te kod 59, 5°C (0, 3789 W/mK). Pad koeficijenta toplinske provodljivosti na navedenim temperaturama je rezultat fizikalno kemijskih promjena (denaturacija proteina i želatinizacija škroba).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Bernarda Šeruga
(mentor)