Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 272673

Utjecaj sorte, načina uzgoja i uvjeta proizvodnje na kvalitetu marmelade od jagoda


Popović, Tajana
Utjecaj sorte, načina uzgoja i uvjeta proizvodnje na kvalitetu marmelade od jagoda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 272673 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sorte, načina uzgoja i uvjeta proizvodnje na kvalitetu marmelade od jagoda
(Variety, cultivar, and processing influence on the quality of strawbery marmelade)

Autori
Popović, Tajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2006

Stranica
75

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; antocijani; jagode; marmelade; QDA
(antioxidative activity; anthocyanins; strawberries; marmelades; QDA)

Sažetak
U ovom radu ispitivan je fizikalno - kemijski sastav, fenolni sastav i antioksidativna aktivnost kaša jagoda i niskokaloričnih marmelada od jagoda sorti Marmolada i Elsanta iz konvencionalnog i ekološkog uzgoja. Marmelade su kuhane u vakuum - kuhaču i pri atmosferskom tlaku u laboratorijskim uvjetima. U analiziranim kašama konvencionalnog i ekološkog podrijetla količina topljive suhe tvari i pH vrijednosti bile su podjednake. Utvrđeno je da kaše ekološkog podrijetla imaju veću količinu pektina. Količina ukupnih fenola i neflavonoida bila je veća u kašama i marmeladama ekološkog podrijetla. Preradom kaša u marmelade došlo je do smanjenja količine ukupnih fenola, naročito antocijana, ali to nije utjecalo na smanjenje antioksidativne aktivnosti. Način kuhanja i vrsta dodanog šećera ne utječu na fizikalno - kemijski sastav marmelade. Metodom kvantitativne deskriptivne analize ocijenjena su senzorska svojstva svježih plodova i kaša jagoda navedenih sorti. Svježe jagode iz ekološkog uzgoja imale su bolje ocijenjen intenzitet obojenosti. Kaše ekološkog podrijetla imale su bolje ocijenjen intenzitet obojenosti, aromu po voću, slatkoću okusa i viskoznost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Popović, Tajana
Utjecaj sorte, načina uzgoja i uvjeta proizvodnje na kvalitetu marmelade od jagoda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Popović, T. (2006) 'Utjecaj sorte, načina uzgoja i uvjeta proizvodnje na kvalitetu marmelade od jagoda', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Tajana}, year = {2006}, pages = {75}, keywords = {antioksidativna aktivnost, antocijani, jagode, marmelade, QDA}, title = {Utjecaj sorte, na\v{c}ina uzgoja i uvjeta proizvodnje na kvalitetu marmelade od jagoda}, keyword = {antioksidativna aktivnost, antocijani, jagode, marmelade, QDA}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Tajana}, year = {2006}, pages = {75}, keywords = {antioxidative activity, anthocyanins, strawberries, marmelades, QDA}, title = {Variety, cultivar, and processing influence on the quality of strawbery marmelade}, keyword = {antioxidative activity, anthocyanins, strawberries, marmelades, QDA}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font