Pregled bibliografske jedinice broj: 272673
Utjecaj sorte, načina uzgoja i uvjeta proizvodnje na kvalitetu marmelade od jagoda
Utjecaj sorte, načina uzgoja i uvjeta proizvodnje na kvalitetu marmelade od jagoda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 272673 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte, načina uzgoja i uvjeta proizvodnje na kvalitetu marmelade od jagoda
(Variety, cultivar, and processing influence on the quality of strawbery marmelade)
Autori
Popović, Tajana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2006
Stranica
75
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; antocijani; jagode; marmelade; QDA
(antioxidative activity; anthocyanins; strawberries; marmelades; QDA)
Sažetak
U ovom radu ispitivan je fizikalno - kemijski sastav, fenolni sastav i antioksidativna aktivnost kaša jagoda i niskokaloričnih marmelada od jagoda sorti Marmolada i Elsanta iz konvencionalnog i ekološkog uzgoja. Marmelade su kuhane u vakuum - kuhaču i pri atmosferskom tlaku u laboratorijskim uvjetima. U analiziranim kašama konvencionalnog i ekološkog podrijetla količina topljive suhe tvari i pH vrijednosti bile su podjednake. Utvrđeno je da kaše ekološkog podrijetla imaju veću količinu pektina. Količina ukupnih fenola i neflavonoida bila je veća u kašama i marmeladama ekološkog podrijetla. Preradom kaša u marmelade došlo je do smanjenja količine ukupnih fenola, naročito antocijana, ali to nije utjecalo na smanjenje antioksidativne aktivnosti. Način kuhanja i vrsta dodanog šećera ne utječu na fizikalno - kemijski sastav marmelade. Metodom kvantitativne deskriptivne analize ocijenjena su senzorska svojstva svježih plodova i kaša jagoda navedenih sorti. Svježe jagode iz ekološkog uzgoja imale su bolje ocijenjen intenzitet obojenosti. Kaše ekološkog podrijetla imale su bolje ocijenjen intenzitet obojenosti, aromu po voću, slatkoću okusa i viskoznost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)