Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 271203

Izolacija i svojstva amilaze iz filtrata kulture Streptomyces rimosus


Vukelić, Bojana; Pokorny, Mišo; Vitale, Ljubinka
Izolacija i svojstva amilaze iz filtrata kulture Streptomyces rimosus // II Kongres saveza biokemijskih društava Jugoslavije
Beograd, Jugoslavija, 1980. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 271203 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i svojstva amilaze iz filtrata kulture Streptomyces rimosus
(Isolation and properties of amylase from culture filtrate Streptomyces rimosus)

Autori
Vukelić, Bojana ; Pokorny, Mišo ; Vitale, Ljubinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
II Kongres saveza biokemijskih društava Jugoslavije

Mjesto i datum
Beograd, Jugoslavija, 22.05.1980. - 24.05.1980

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
amilaza; izolacija; svojstva; Streptomyces rimosus
(amylase; isolation; Streptomyces rimosus)

Sažetak
Uz niz proteolitičkih enzima, u filtratima kultura Streptomyces rimosus uzgojenih u uvjetima proizvodnje oksitetraciklina, nađen je i enzim koji hidrolizira škrob. Primjenom taloženja NH4-sulfatom, gelfiltracije na Sephadexu G-50 i kromatografije na stupcu AH-Sepharose, izdvojena je ova amilaza u elektroforetski homogenom obliku. Na osnovu nemogućnosti da hidrolizira maltozu, te nastanka prvenstveno oligosaharida tokom hidrolize škroba, zaključeno je da se radi o alfa-amilazi. Enzimu je određena stabilnost u odnosu na temperaturu i pH okoline i ustanovljeno da spada u kiselo- i termo-nestabilne amilaze. Optimalni pH djelovanja enzima nalazi se u području od pH 5, 0-6, 0, a optimalna tmperatura između 35 i 37oC. Molekularna težina alfa-amilaze, određena elektroforezom uz Na-dodecilsulfat, iznosi oko 50 000, a izoelektrična točka, određena izoelektričnim fokusiranjem je kod pH 4, 76. Ispitan je utjecaj nekih inhibitora i dvovalentnih kationa na alfa-amilazu iz S. rimosus, a iz rezultata proizlazi da Ca2+ ioni i SH-grupe proteina imaju određenu ulogu u aktivnosti ovog enzima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
52520
74300

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Bojana Vukelić (autor)

Avatar Url Ljubinka Vitale (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vukelić, Bojana; Pokorny, Mišo; Vitale, Ljubinka
Izolacija i svojstva amilaze iz filtrata kulture Streptomyces rimosus // II Kongres saveza biokemijskih društava Jugoslavije
Beograd, Jugoslavija, 1980. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Vukelić, B., Pokorny, M. & Vitale, L. (1980) Izolacija i svojstva amilaze iz filtrata kulture Streptomyces rimosus. U: II Kongres saveza biokemijskih društava Jugoslavije.
@article{article, author = {Vukeli\'{c}, Bojana and Pokorny, Mi\v{s}o and Vitale, Ljubinka}, year = {1980}, keywords = {amilaza, izolacija, svojstva, Streptomyces rimosus}, title = {Izolacija i svojstva amilaze iz filtrata kulture Streptomyces rimosus}, keyword = {amilaza, izolacija, svojstva, Streptomyces rimosus}, publisherplace = {Beograd, Jugoslavija} }
@article{article, author = {Vukeli\'{c}, Bojana and Pokorny, Mi\v{s}o and Vitale, Ljubinka}, year = {1980}, keywords = {amylase, isolation, Streptomyces rimosus}, title = {Isolation and properties of amylase from culture filtrate Streptomyces rimosus}, keyword = {amylase, isolation, Streptomyces rimosus}, publisherplace = {Beograd, Jugoslavija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font