Pregled bibliografske jedinice broj: 271203
Izolacija i svojstva amilaze iz filtrata kulture Streptomyces rimosus
Izolacija i svojstva amilaze iz filtrata kulture Streptomyces rimosus // II Kongres saveza biokemijskih društava Jugoslavije
Beograd, Jugoslavija, 1980. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 271203 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i svojstva amilaze iz filtrata kulture Streptomyces rimosus
(Isolation and properties of amylase from culture filtrate Streptomyces rimosus)
Autori
Vukelić, Bojana ; Pokorny, Mišo ; Vitale, Ljubinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
II Kongres saveza biokemijskih društava Jugoslavije
Mjesto i datum
Beograd, Jugoslavija, 22.05.1980. - 24.05.1980
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
amilaza; izolacija; svojstva; Streptomyces rimosus
(amylase; isolation; Streptomyces rimosus)
Sažetak
Uz niz proteolitičkih enzima, u filtratima kultura Streptomyces rimosus uzgojenih u uvjetima proizvodnje oksitetraciklina, nađen je i enzim koji hidrolizira škrob. Primjenom taloženja NH4-sulfatom, gelfiltracije na Sephadexu G-50 i kromatografije na stupcu AH-Sepharose, izdvojena je ova amilaza u elektroforetski homogenom obliku. Na osnovu nemogućnosti da hidrolizira maltozu, te nastanka prvenstveno oligosaharida tokom hidrolize škroba, zaključeno je da se radi o alfa-amilazi. Enzimu je određena stabilnost u odnosu na temperaturu i pH okoline i ustanovljeno da spada u kiselo- i termo-nestabilne amilaze. Optimalni pH djelovanja enzima nalazi se u području od pH 5, 0-6, 0, a optimalna tmperatura između 35 i 37oC. Molekularna težina alfa-amilaze, određena elektroforezom uz Na-dodecilsulfat, iznosi oko 50 000, a izoelektrična točka, određena izoelektričnim fokusiranjem je kod pH 4, 76. Ispitan je utjecaj nekih inhibitora i dvovalentnih kationa na alfa-amilazu iz S. rimosus, a iz rezultata proizlazi da Ca2+ ioni i SH-grupe proteina imaju određenu ulogu u aktivnosti ovog enzima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb