Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 27057

Učinak vodikovog peroksida na smanjenje mikrobne populacije te askorbinske kiseline na sprječavanje enzimskog posmeđivanja na kriškama jabuke


Martinko-Mrđa, Mirabela
Učinak vodikovog peroksida na smanjenje mikrobne populacije te askorbinske kiseline na sprječavanje enzimskog posmeđivanja na kriškama jabuke, 1998., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 27057 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak vodikovog peroksida na smanjenje mikrobne populacije te askorbinske kiseline na sprječavanje enzimskog posmeđivanja na kriškama jabuke
(Effectiveness of hydrogen peroxide to reduction of microbial population and ascorbic acid inhibition of enzymatic browning of cut apple)

Autori
Martinko-Mrđa, Mirabela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
09.11

Godina
1998

Stranica
(6), 47

Mentor
Piližota, Vlasta

Ključne riječi
vodikov peroksid; askorbinska kiselina; jabuka; enzimsko posmeđivanje
(hydrogen peroxide; ascorbic acid; apple; enzymatic browning)

Sažetak
Pri minimalnom procesiranju voća i povrća postoje problemi koji se ne mogu rješavati standardnim metodama pripreme hrane (npr. termičko tretiranje) zbog promjena koje mogu izazvati, nego se moraju koristiti druge metode i sredstva. Da bi se dobio kvalitetan i održiv proizvod, potrebno je voditi računa o sirovini (sorta, čuvanje,..), higijeni tijekom procesiranja, odgovarajućem pakiranju.. Tijekom guljenja, rezanja i usitnjavanja površina proizvoda je izložena zraku i mogućoj kontaminaciji mikroorganizmima. U radu je praćen utjecaj vodikovog peroksida (antimikrobno sredstvo), askorbinske kiseline (sredstvo za sprječavanje enzimskog posmeđivanja) i njihove kombinacije na sprječavanje rasta aerobnih mezofilnih bakterija i promjenu boje na kriškama jabuke tijekom čuvanja na nižim temperaturama.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Martinko-Mrđa, Mirabela
Učinak vodikovog peroksida na smanjenje mikrobne populacije te askorbinske kiseline na sprječavanje enzimskog posmeđivanja na kriškama jabuke, 1998., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Martinko-Mrđa, M. (1998) 'Učinak vodikovog peroksida na smanjenje mikrobne populacije te askorbinske kiseline na sprječavanje enzimskog posmeđivanja na kriškama jabuke', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinko-Mr\dja, Mirabela}, year = {1998}, pages = {(6), 47}, keywords = {vodikov peroksid, askorbinska kiselina, jabuka, enzimsko posme\djivanje}, title = {U\v{c}inak vodikovog peroksida na smanjenje mikrobne populacije te askorbinske kiseline na sprje\v{c}avanje enzimskog posme\djivanja na kri\v{s}kama jabuke}, keyword = {vodikov peroksid, askorbinska kiselina, jabuka, enzimsko posme\djivanje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinko-Mr\dja, Mirabela}, year = {1998}, pages = {(6), 47}, keywords = {hydrogen peroxide, ascorbic acid, apple, enzymatic browning}, title = {Effectiveness of hydrogen peroxide to reduction of microbial population and ascorbic acid inhibition of enzymatic browning of cut apple}, keyword = {hydrogen peroxide, ascorbic acid, apple, enzymatic browning}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font